Знае се кой е районът, където е паднал пилотът, управлявал изтребител "МиГ29". Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов пред БНР.

"Няма и информация дали пилотът е катапултирал, допълни той.

"Когато се случи подобен инцидент, обикновено пилотът предприема действия. Той се катапултира. Нямаме информация пилотът да се е катапултирал.

Освен това катапултът, след като бъде задействан, се задейства един раидосигнал и той излъчва едни радиосигнали, за да бъде локализиран, да бъде открит по радар, да могат да го намерят къде е. Не се прихващат такива сигнали от катапулта.

Това означава, че е станало нещо внезапно, тъй като пилотът, тъй като е бил опитен пилот, той знае ,че трябва да информира, трябва да докладва за катапултиране.

Не е докладвал за такова нещо, не е търсил радиовръзка с базата. Значи се е случило нещо внезапно".

Каракачанов: Имам информация за инцидента с МиГ-29, причината не е тази

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов коментира пред БНР, че не е сработила системата, която при катапултиране на пилота изхвърля спасителен буй с радиосигнал и светлина.

Огласиха подробности за катастрофата с българския изтребител край Шабла

Падналата машина е от последните доставени в края на 80-те години, като нейният т.нар. „ресурс за използване“ е трябвало да изтече през 2029-30 година. Машината е била от състава на база „Граф Игнатиево“.

Според неофициална информация пилотът не е успял да капитулира.

БЛИЦ припомня, че около 10 часа тази сутрин бе открита и спасителната жилетка на пилота, но все още няма и следа от него.

На място вече са служебният министър на отбраната Георги Панайотов и служебният премиер Стефан Янев.

Спасителна операция на военноморските сили е в ход край Шабла, където български изтребител МиГ-29 е паднал по неизяснени причини по време на учение. Това е станало при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България.

Първа версия за трагедията с българския военен самолет край Шабла
 
Две фрегати, миночистач, дрон и хеликоптери участват в издирването на падналия военен самолет. По неофициална информация мястото на инцидента е било локализирано.

Към момента не изяснено дали пилотът е катапултирал, но според неофициална информация това не е станало.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!