Гложенската обител "Св. Георги Победоносец" е без питейна вода. В момента живителната течност от цялата й "Вик"-мрежа е източена до последната капка. Мярката е предохранителна с оглед на очакваното арктическо застудяване и цели да се избегне авария с непредвидими последици. Това съобщи днес йеромонах Нектарий. От месеци той служи единствен в 8-вековното православно светилище, след като игуменът му Панкратий бе отстранен скандално подир двата палежа там в началото на август м.г.
Според него до отминаване на снежната стихия той ще оцелява на минерална вода, а за битови нужди ще ползва вода от манастирската щерна. В същото време негови приятели разчистиха с камион "Ифа" с гребло пътната отсечка между манастира и близкото с. Малък извор, в която снегът стигна дебелина до 40 см.
Припомняме, че миналата зима тогавашният монах старей Панкратий огласи, че животът в Гложенския манастир наподобява на истински "сървайвър", след като минусови температури заледиха манастирските тръби и пръснаха четирите му бойлера. Извън строя се оказа и помпената станция поради повреда в електрозахранването. Тогава Панкратий и Нектарий носиха вода от извор, намиращ се на разстояние до 500 м от обителта.
Междувременно обаче днес наш екип не успя да установи връзка с друга божа душа, която също сам-саминичка стопанисва без ток и телефон Зелениковския манастир "Св. Йоан Кръстител" повече от 20 лета - 75-годишната баба Дана. Според запознати в момента дълголетната балканджийка имала GSM-апарат, връзката с нея обаче се осъществяла само по нейно желание, тъй като в района имало само една вършина с обхват и когато тя искала да се чуе с някого, най-вече с дъщеря си, отивала там./Гергана Димитрова, БЛИЦ.