Починалото в монтанската многопрофилна болница бебе е внук на бившия кмет на врачанското село Лютаджик Ивайло Георгиев-Кръцата. Това твърди BulNews.  

Бебето е родено на 23 януари следобед в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ в Монтана. Родителите споделят, че то е било здраво, а бременността на майката е протекла по нормален начин. Два дни след раждането всичко било наред, но през нощта между 25 и 26 януари се случва нещо, вследствие на което детето почива.  

Младото семейство е от Враца, но майката Изабела Петрова е решила да роди в болницата в Монтана, защото е чула много добри отзиви. Неин лекар е бил завеждащият на родилното отделение Захари Николов. 

На 23 януари тя получила болки и лекуващият й лекар я изпратил в болницата, където била приета. Тъй като не е имала разкритие, медиците взели решение раждането да бъде със секцио. 

Детето се родило здраво и жизнено с тегло 3500 грама и 50 сантиметра. В първите два дни всичко било наред, като никой не уведомил майката за наличието на никакви здравословни проблеми. Тя видяла бебето на втория ден след раждането. 

„Ръчичката му беше ледена и трепереше“, спомня си жената, като допълва, че лекарите й казали, че това е нормално. 

Изабела разказва, че вечерта детето повърнало в креватчето, но сестрите не взели мерки да го изправят и да го оригнат. Часове след това детето почива. 

„Никой не ни уведомява. Това става между 00.30 и 1 часа. Никой не е известил майката, че детето се е влошило и има здравословни проблеми“, разказва бащата Петър Цветанов. 

През нощта са извикани кардиолог и педиатър поради влошеното състояние на бебето, но никой не е казал на родилката, която е била в съседно помещение. Едва на следващата сутрин тя научава, че детето й се бори за живота си. 

Опечалените родители и близките им са настоявали детето да бъде транспортирано в София, но от болницата са им отговорили, че това е невъзможно, тъй като състоянието му е твърде тежко.  

„Как три дена след раждането нашето бебе е при здравите деца, а после умира?“, пита бабата на починалото бебе.
 
От МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ в Монтана заявиха, че е твърде рано за изявления и е сформирана комисия, която ще проверява случая. 

„Чакат се резултатите от хистологичната експертиза,  която ще стане готова след не по-малко от 20 дни“, допълват от лечебното заведение. 

Родителите са внесли сигнал в прокуратурата в Монтана. Те искат да получат справедливост и ако е допусната лекарска грешка, докторите да бъдат лишени от правата си. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

 
Видео: bTV