Млад мъж загина на място при тежък пътен инцидент миналата седмица. Бил е блъснат от мотор, докато пресичал участък над Северната скоростна тангента в София, който е затворен за движение сега. Трасето системно се ползвало за нелегални гонки, съобщава БНТ.

Инцидентът е станал малко преди полунощ на 5-ти септември. По данни на близките на 24-годишния Ренато Стилиянов, група приятели се събрали на затворения за движение участък, но не за гонка. Те разказват, че младият мъж опитал да пресече пътното платно, когато бил блъснат от моторист, който също присъствал на сбирката.

Ренато загинал на място, а водачът на мотора е пострадал при сблъсъка и откаран в болница. Близки на загиналия искат да разберат истината за смъртта на момчето - при какви обстоятелства той е загубил живота си.

След като научил за смъртта на Ренато, неговият брат започнал да търси свидетели. Научил от очевидец, че в злополучната нощ група приятели и познати се събрали с мотори в участък, който не е отворен за движение.

"Дошли са да се видят и едното от момчетата е тръгвало в тъмното надолу да обърне, връщайки се дава на няколко пъти газ, спира да дава газ и всички мислят, че той ще спре при тях и брат ми решава да пресече, за да отиде до тоалетната и в този момент другият шофьор го блъска", разказа Стилиян Стилиянов - брат на Ренато.

"Това място беше използвано за сбирки, за гонки и т.н. В конкретната вечер е нямало нищо, просто те са се събрали да се видят един друг, да пушат по цигара. Той не е карал мотора, в смъртния акт пише пешеходец", обясни Никола Стоилов - приятел на Ренато.

Близките на Ренато поискали да видят мотора му, с който той отишъл до мястото. Оказало се, че е в момче от компанията, което им го върнало четири дни след инцидента. Изчезнал единият от телефоните му. Близките му проверили облачната система за съхранение на данни, където автоматично се запазвали всичките му снимки и контакти.

"Няма абсолютно нищо на телефона, дори и негови снимки, както и телефонни номера, абсолютно нищо няма на него. Дори да е имало нещо, не можем да разберем в момента", каза Стилиян Стилиянов - брат на Ренато.

По данни на Спешна помощ, сигналът за инцидента е получен в 23.53 часа. Четири минути след полунощ линейката вече е била на място. Медиците констатирали смъртта на пешеходеца, а мотористът бил откаран в болница. От СДВР заявиха, че са отрицателни пробите за алкохол и наркотици на моториста. Съобщават още, че са извършили оглед на място и е образувано досъдебно производство.

Близките на загиналото момче твърдят, че човекът, който го е блъснал е син на прокурор и че често нарушава правилата на пътя. До момента тази информация остава непотвърдена.

"Искам истината да излезе наяве и човекът причинил това да си получи заслуженото", категоричен е Стилиян Стилиянов - брат на Ренато.

Според наши източници нерегламентирани гонки най-често се правят на неоживени пътни участъци около София в малките часове на деня. Обикновено участниците се разбират в поверителни групи във Фейсбук. Мястото на инцидента е едно от най-предпочитаните.

Във Facebook групата "Катастрофи в София" бе публикуван пост с репортаж на БНТ, който предизвика бурен дебат. 

"Ако някой е станал свидетел на инцидента, сега е момента да отиде и да даде информация за случилото се! Млад живот е приключен по нелеп начин и близките търсят истината от първо лице", призовава абонат на мрежата. 

Под публикацията започват да валят десетки коментари. 

"Аз нещо се обърках. Родители и близки на загиналия чак след 4 дни се сещат да му търсят телефони и мотор? Какво искат да разберат.. Имат ранен моторист, очевидно причинител на птп-то и виновник за смъртта на момчето. Да го съдят за причиняване на смърт по непредпазливост и това е.. Не разбирам каква информация търсят, знаят къде е бил, знаят с кого, знаят какво е правил, кой е карал и тн…. Да почива в мир", гласи един от коментарите. 

"Да почива в мир момчето, ама или статията е написана кретенски или има куп глупости, дето и синът ми на 5 ще се усети, че са лъжи. На северната скоростна тангента, уж тук живея, не се сещам за затворен участък. Дори и да има някакво десетметрово включване, то ще е достатъчно далеч от всякакви квартали, че да се ходи там “само да се видят”. Явно е, че са си правили в полунощ гонки и момчето е загинало от това, на което е отишла да гледа. Сори, ама това е станало", пише друг потребител на Facеbook.

Мъж алармира, че на това място от много време се правят нелегални гонки и КАТ са наясно с това. 

"На това място от години всяка вечер се правят нелегални гонки. КАТ много добре знаят за това, но нехаят. Преди това гонките се правеха на околовръстното при Бояна, където също загиваха млади хора. А още преди Бояна гонките се правеха на бул.Рожен, там също имаше фатални инциденти! И винаги ще е така докато няма пистови комплекси където да се случва това в обезопасена среда, както е в нормалните страни", сподели той.

"Айде бе нелеп начин. Кво е дирил майка си там посреднощ,и то да пресича долу в ниското където вече скоростта е бая висока. Когато нямат елементарен инстинкт за самосъхранение така става,единия го копат а на другия живота му приключва", пише друг ядосан абонат на Facebook.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук