Силният вятър разпалва лесно пожари и предизвика проблеми с морския транспорт в Гърция. Напрегнатата обстановка се допълни и от земетресението от 4,8 по Рихтер между Крит и Санторини.
 

Ужас на Самотраки: Стотици са блокирани, сред тях и българи

Няма жертви и пострадали хора. Туристите не са заплашени от бедствие.
 
Ситуацията в Гърция остава усложнена заради високите до 40 градуса температури и силни ветрове. Риск от пожари има почти в цялата страна. За едно денонощие са избухнали над 180 пожарни огнища, съобщават от Гражданска защита.
 


Екипите успяха да овладеят огнената стихия в близост до Атина. Последствията са - 4 изгорели къщи, голяма област от гори същи е изпепелена. Прекъснат е сигналът на телевизионните и радио медии.
 
Нови пожари горят до Александруполис, на остров Крит, на остров Кефалоня и в област Месиния. Огнеборците предупреждават, че силният вятър разпалва отново потушени огнища.
 
Вятърът възпрепятства фериботната връзка със Самотраки. Последният кораб, който успя да акостира на острова, беше в събота.
 
Силни морски бури не позволиха и днес на ферибот да достигне Самотраки. Натоварен със 700 туристи и коли, корабът се върна на пристанището в Александруполис. При толкова силно вълнение, според опитни моряци, не е възможно да се пусне котва на пристанището.

Стотици туристи, сред които и много българи, са блокирани вече втори ден на гръцкия остров Самотраки. Туристите разказаха, че първо им обяснили, че онлайн системата за резервации се е повредила, а след това им казали, че корабът от Александруполис бил повреден. Накрая им обяснили, че не може да се пътува заради лошо време и силен вятър, съобщава Нова телевизия.

Хората, чиито резервации били приключили, трябвало да напуснат хотелите. Така се оказало, че мнозина трябва да спят на улицата, а други - в автомобилите си. Гръцките власти търсят вариант за решаване на проблема, съобщават местните медии, но до момента такъв не е намерен.
 
До края на деня втори ферибот ще се опита да обслужи връзката за Самотраки.
 
Проблеми има и с други фериботни връзка, като между Наксос и Миконос, където за няколко часа прекратиха движението на кораби.
 
Прогнозите са от утре стихване на вятъра и леко понижаване на температурите.