Продължават спасителните и издирвателни операции в Черно море. По последна информация все още се издирва пилотът майор Валентин Терзиев, който пилотираше изтребителят, разбил се край Шабла, съобщи БНТ.

Вчера при учение самолетът МиГ-29 с бордови номер 38 е изчезнал от радарите точно в 0:45 часа. Изпълнявал е мисия по прихващане и поразяване на светлинна мишена над вода, спусната с парашут от друг самолет.

Последната информация, с която разполагат военните, преди самолетът да изчезне, е, че майор Терзиев е поразил успешно целта. 

Вижте последната цел, по която е стрелял майор Валентин Терзиев преди да изчезне СНИМКА

Както вече стана ясно, до момента са открити отломки от машината и спасителната жилетка на пилота. Военна прокуратура разследва случая, а тактическото учение в Шабла е спряно, както и плановите полети в Българската армия с изключение на специалните задачи.

В района, където се предполага, че е паднал самолетът, са открити вещи и отломки. Черната кутия на изтребителя все още не е намерена.

"И по този повод операцията щe продължи и утре и в следващите дни с използване на специализирана техника и специализирани водолазни групи, тъй като едно от местата, на което се предполага, че могат да бъдат останките на самолета, е нa доста голяма дълбочина от порядъка на 70 метра", заяви служебният министър-председател Стефан Янев, който в сряда даде брифинг във Варна.

Трагедията е неописуема: Изчезналият майор Терзиев е баща на 12-г. дете, а тази сутрин жена му...

От Министерството на отбраната вчера потвърдиха, че летецът е майор Валентин Терзиев (47-годишен), началник щаб на ескадрила в 3-та авиобаза "Граф Игнатиево". Опитният пилот не е съобщил за проблем на борда. Няма индикации, че се е катапултирал. За липсата на катапултиране говори и липсата на сигнал от аварийната система "Комар", която започва да подава радиосигнали.

Боеприпас ли е причинил трагичния инцидент с МиГ-29 над Черно море

Инцидентите със самолети на ВВС у нас от 1989 г. до 2018 г.
 


майор Валентин Терзиев