Първият подводен оглед на украинския кораб “Толстой”, който потъна на 27 септември в Черно море, край нос Емине, приключи късно снощи. Огледът беше извършен от български подводен изследователски екип от Созопол, по молба на украинското правителство, съобщи БНТ.
Според водолазите корабът е бил разцепен на две напречно, като двете части са намерени на дълбочина 76 метра и на разстояние една от друга – около 200 метра. Липсват 4-те спасителни плота и една надуваема лодка. На място са били и двете спасителни лодки. Обследван е бил капитанският мостик, но въпреки твърденията на двамата спасили се моряци, че там е имало двама души, телата не бяха открити. Екипът, осъществил огледа, са акванавтите Росен Желязков, Владо Явашев и Михаил Заимов. Те са правили огледи и на 3 потънали руски подводници по българското Черноморие.
Ако украинската страна и корабособственика пожелаят пред българските власти разследването да продължи, ще бъде осъществена операция за влизане и обследване на всички помещения, до които е възможен достъп. Първият подводен оглед на кораба е финансиран със собствени средства на изследователския екип. /БЛИЦ