Без резултат приключи и днешната акция  по издирването на 34-годишния сноубордист, който изчезна в неделя над ски зона „Картала“ в Рила, съобщава БНР.

Десет планински спасители влязоха отново в опасните улеи и района на падналата лавина, под която беше засечен сигнал от мобилния телефон на изчезналия. 

Спасителите предприеха ново претърсване на района, като се опитаха да засекат мобилното устройство на мъжа с рекодетектор:

"Пробвахме с няколко детектора. Надявахме се да прихванем телефон или металоборд, но такова огромно поле просто няма как да се претърси дори и с такъв уред".

С риск за живота си четирима от планинските спасители са проверили и последния участък от лавината:

"Ние въпреки това няколко човека влязохме, търсихме, прегледахме и гората насам. Общо взето повече от това мисля, че няма смисъл да се рискува живота на спасителите".

Въпреки реалната опасност от падане на лавини и заради натрупалия над един метър нов сняг, днес в района отново е имало фрийрайдъри, каза началникът на ПСС в Благоевград Георги Ботев: 

"Ако се качите сега по кабината, ще видите в левия улей тук, близо до лифта, където също е опасно да падне лавина - целият склон може да се свлече, днес няколко човека и там се спускаха".

И отново призова хората, практикуващи естремни спортове, поне да са екипирани за такива условия: "Когато човек има лавинен уред, който излъчва на 30 метра или рекопластина, която се хваща от 50-100 метра, шансът да бъде намерен е много голям. Подценява ли се това нещо от хората, води ето до това - загива човек".

Заради очакваното затопляне на времето акцията по издирването на мъжа може да бъде подновена най-рано след 10 дни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ