Над 20 000 мълнии са паднали над България за последните 24 часа. Общо за целия Балкански полуостров броят им е бил над 70 000, съобщава Нова телевизия.
 
Неустойчивото време продължи и днес. На много места паднаха обилни валежи. Имаше и градушки.

Проливен дъжд се изсипа над Бургас по обед. Наводнени са дворовете на детски градини, които се намират в ниските части на комплекс „Меден рудник”. Бързата намеса на екипите на Гражданска защита е предотвратила наводняването на сградите, в които са децата и не се е наложило извеждането им.

Поройният дъжд обаче наводни сгради във Велико Търново.

Страшен потоп удави Велико Търново (СНИМКИ/ВИДЕО)

Водната стихия отнесе дървения мост на Дряновския манастир. Местната община ще търси помощ от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, за да възстанови съоръжението.

От МВР съобщиха, че до 18 часа днес служителите на  ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” са реагирали на 72 сигнала за произшествия, от които 18 пожара и 54 аварийно - спасителни дейности. Към момента силите и средствата на звената за ПБЗН участват в локализирането и ликвидирането на 17 произшествия.
 
Област Пловдив
Пожарните екипи са реагирали на 36 сигнала за наводнени мазета, приземни етажи и мазета и дворове, вследствие на падналите проливни дъждове.  Продължават работата на още 4 екипа от РДПБЗН-Пловдив.

Област Варна
След сигнал за преливане на язовир „Тутраканци“ на територията на община Провадия е създадена организация, от общинския щаб е обявено частично бедствено положение. Два екипа на пожарната и хидромодул  бяха изпратени на място, над стената се поставяха чували с пясък, предприе се и разширяване на преливника с помощта на багер. Заради непосредствена опасност бяха временно евакуирани част от жителите на селото.

Кошмарни СНИМКИ и подробности за извънредната ситуация в Тутраканци

Към момента се отчита спад в нивото на язовира, няма и преливане през стената. Междувременно е предупреден и кметът на съседно село Бозвелийско за готовност за евакуация при необходимост, както и областният управител за създадената организация и състоянието към момента.
От 12:00 часа до 15:00 часа екипите на РДПБЗН–Варна са реагирали на 12 сигнала, свързани с наводнени мазета, приземни етажи и мазета.

Област Бургас
Служители на РДПБЗН-Бургас са реагирали на 10 сигнала, отново свързани с наводнени мазета, приземни етажи и мазета.

Очаква се събитията постепенно да утихват. Утре отново ще има екстремни явления, но ще са по-слаби като интензитет.
В следващите дни всички тези явления ще се изнесат в източна посока.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ