Затворени училища, наводнени улици, паднали дървета и свлачища в много части на Гърция предизвика бурята Виктория, която удари страната във вторник. Засегнати са и островите Крит и Корфу, съобщи МИА, цитирана от БГНЕС.

Поради силните ветрове корабите на острова останаха закотвени в пристанищата, а силен дъжд предизвика наводнения и проблеми с улиците. Кметовете на общини на Корфу решиха да затворят основните и средните училища.

Бурята засегна и други острови в Йонийско море - Закинтос и Кефалония, причинявайки проблеми и щети по улиците и на домовете.

Най-голямо количество дъжд беше регистрирано от Гръцката национална обсерватория на остров Итака, където за около 8 часа паднаха 71 сантиметра на квадратен метър.

Бурята засегна и Атина. Проливен дъжд тази сутрин създаде проблеми по улиците на гръцката столица. 

 
В областта Далмация в Хърватия, по крайбрежието на Адриатическо море е обявен червен код заради ураганен вятър, чиито пориви в Дубровник са достигнали скорост над 140 км/ч, предизвиквайки вълни, които на места са достигнали 6 метра височина, съобщават хърватските медии.

Бурният вятър е съборил няколко дървета на автомагистрала, свлачища са затрупали пътища и има съборени електрически стълбове в няколко селища.

В района на Сплит бурята е предизвикала проблеми в морския и сухопътния транспорт. В морето плават изтръгнати дървета и клони, прекъснато е движението на корабите.

Властите предупредиха жителите на Далмация да бъдат особено внимателни и да избягват пътувания и престой по крайбрежието, които могат да се окажат опасни за живота им.
 

Лошото време във Великобритания продължава, информира Новини Лондон. В пет района ситуацията е доста усложнена. В Донкастър река Дон излезе от коритото си. 

Хеликоптер на кралските военновъздушни сили е изпратен в района в опит да подсили речнитие диги. Осигурени са и четири мощни помпи във Фишлейк за намаляване на опасно високото ниво на водата. 

Мнозина са евакуирани. Местните жители обвиняват властите в липса на действия. Много магазини и къщи са под вода. А улиците се превърнаха в реки.

Наводнения и лошо време и в Италия. Площад "Сан Марко" във Венеция е под вода. Наводнени са десетки улици и кафенета. Детски градини и училища са затворени. 

Очаква се тази нощ да има обилни валежи, които да усложнят обстановката допълнително. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ