Усукан камион на етапна връзка на автомагистрала „Хемус“ в посока Шумен - Варна затвори пътното платно.


Снимка: Областната дирекция на МВР - Шумен

Инцидентът е станал заради силния вятър, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Шумен.

Пътна полиция пренасочва движението през село Мадара, стария път за Варна. А по пътното платно от Варна към Шумен движението е свободно.

Топола е паднала по пътя в местността „Хищника“ преди отбивката за автомагистрала „Хемус“ по републиканския път. Паднала топола затруднява движението и на входа на Нови пазар.

Синоптиците от НИМХ бият тревога: Идва "размит" студен атмосферен фронт

Силният вятър събори дърво и в участъка Шумен-Велики Преслав на разклона за село Хан Крум. Пътят за кратко беше блокиран. Движението вече е нормално, дървото е отстранено.

Водачите обаче трябва да се движат внимателно, предупреждават от шуменската полиция.

Заради вятъра газобетонни блокчета се откъртиха от жилищна сграда на ул. „Алеко Константинов“ в Шумен преди минути. Натрошените парчета са изпадали по пътното платно и пречат на движението.

В Община Шумен не е постъпил сигнал за инцидента. Оттам обясниха, че е ангажимент на собственика на апартамента, откъдето са паднали блокчетата, да разчисти пътното платно.

Снимката на разпилените блокчета е публикувана в групата „Шумен днес“ във Фейсбук.

Към 13.30 ч. пътното платно вече бе почистено. Към същия час полицейска патрулка спря временно движението по улицата. 

Скоростта на вятъра в Шуменска област бе между 58 и 65 км в час около 14 часа според дежурните от метеорологичната станция в града. Вятърът се очаква да отслабне късно тази вечер.

До 100,8 км/час достигна скоростта на вятъра в Русе. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

Оттам обясниха, че в ранния следобед скоростта на вятъра е намаляла до 50 км/час. Отправено е щормово предупреждение до всички капитани и собственици на плавателни съдове по река Дунав.

Директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров каза, че в Русе екипи са реагирали на няколко сигнала за паднали ламарини от покриви на сгради, има и съборени клони на дървета. Няма пострадали хора.

Един от случаите е за откачени ламарини от покрива на затворен от години голям търговски център, намиращ се в района на Университетската болница "Канев".

От противопожарната служба в града коментираха, че там проблемът е от дълго време, като е нужно да се вземат мерки за цялостното обезопасяване.

Зам.-областният управител на Русе Валентин Колев каза, че голям клон от дърво е паднал върху спрял автомобил в района на изхода на Русе в посока София. Нанесени са щети по превозното средство.

Колев допълни, че досега не са постъпвали сигнали за инциденти, предизвикани от вятъра, от останалите населени места в областта.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ