Хърватското адриатическо крайбрежие от вчера следобед е в плен на силна буря с вятър, достигащ на места, например в Сплит, до пориви от 105 км/час, което предизвика проблеми в пътния и морския транспорт. Това съобщава информационният сайт Индекс.

Вижте ВИДЕО от стихията, довела до историческото цунами в Дубровник

Червен код за изключително опасно време е издаден за хърватското крайбрежие, което се случва само няколко пъти годишно. Бурята връхлетя вчера, а метеоролозите прогнозират, че ще продължи и в следващите дни.

Спрени са многобройни корабни, фериботни и катамарански линии от северната част на Адриатика до Дубровник. Поради силния вятър движението по някои пътища е ограничено и е забранено движението на камиони и автобуси.

БЛИЦ припомня, че тонове отпадъци са се натрупали в околностите на Дубровник и по бреговете на островите Корчула, Млет и Ластово. Става въпрос предимно за боклук от Албания, отначало хвърлен в реките, който след което идва в морето, съобщава "Далмация данас".

Пороен дъжд вали не само по крайбрежието, а и в цяла Хърватия. Наводнени са части от Загреб.

Междувременно стана ясно, че значителните валежи в Хърватска предизвикваха и локални наводнения.

"Река Сава излезе от коритото си", заявиха от Метео Балканс (Meteo Balkans), от където пуснаха и снимки, направени в Загреб.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!