Рано сутринта в петък (американско време) президентът на САЩ Доналд Тръмп писа в „Туитър“, за да обещае военни подкрепления на губернатора на щата Минесота след поредна нощ на безредици в град Минеаполис, включително опожаряване на полицейско управление от демонстрантите, предава телевизионният канал Fox News, цитирана от "Фокус".

„Не мога да седя настрана и да гледам как това се случва с великия американски град Минеаполис“, написа държавният глава.

„Тотална липса на лидерство. Или много слабият радикално ляв кмет Джейкъб Фрей ще започне да се справя и ще постави града под контрол, или ще изпратя националната гвардия и ще свърша работата, както трябва“.

Последва втори „туийт“: „Тези гангстери опозоряват паметта на Джордж Флойд, а аз няма да позволя това да се случи. Тъкмо говорих с губернатор Тим Уолц и му казах, че военните ще са с него до края. Ако има трудности, ние ще поемем контрола, но когато започнат грабежи и стрелба. Благодаря ви“.

Расте броят на участниците в уличните протести, възникнали поради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд. Все повече хора се събират в Минеаполис и Сейнт Пол в Минесота.

Протестите по улиците на съседните градове, които продължават вече три дни, се увеличават. Няколко сгради и коли горят в Минеаполис и Сейнт Пол, а няколко магазини са разграбени. Протестиращите обградиха полицейското управление, където бе задържан Флойд. Някои от демонстрантите успяха да влязат вътре в сградата и да я запалят.

Същевременно правоохранителните органи в американския град Минеаполис разпространиха стенограма от сигнали на гражданите по време на екшъна.

В разговор служителите на реда били информирани, че един от купувачите на магазина, тъмнокож висок мъж, плащал за цигари с фалшиви банкноти, след което, въпреки молбите да върне пакета, отишъл до колата си. Според подателя на сигнала, чернокожият мъж бил пиян и се държал неадекватно. 

  ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!