Елитното иранско военно формирование Корпус на стражите на ислямската революция (КСИР) пое отговорност за катастрофата на украинския Боинг край Техеран. Командващият Военно-космическите сили на КСИР бригаден генерал Амир Али Хаджизаде призна, че след като е научил за инцидента, е поискал да умре.

„Когато научих за катастрофата с украинския самолет, поисках да умра, за да не съм свидетел на тази трагедия”, призна военният.

По думите му, системата за противовъздушната отбрана на Иран приела лайнера за крилата ракета. Целта е била на разстояние 19 километра. Операторът на системата за противовъздушна отбрана не успял да се свърже с командването и самостоятелно взел решение за изстрелване на ракетата. Той имал 10 секунди да реши дали да свали целта.

Според Хаджизаде той "направи лош избор". Самолетът е свален с ракета с малък обсег на действие.

Взето е било лошо решение. Имал е 10 секунди за действие. Самолетът е свален с ракета с малък обсег. Армията поема цялата отговорност за случилото се и ще приеме последствията“, заяви Хаджизаде.

Той заяви, че страната му е била подготвена за пълномащабна война. Според него американското правителство също има частична вина за случилото се.

Хаджизаде е уведомил иранското командване още, след като разбрал със случая като е бил в състояние на шок. Той обяви, че армията не се е опитала да скрие случилото се.

„Признаваме отговорността си и сме готови да следваме всяко едно разпореждане, което властите вземат”, каза в заключение генералът.


Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ