Самолетът, с който се разби предприемачът Ивайло Пенчев на летище Лесново, е свръхлекия Skyleader 600 („Скайлидер 600“), чешко производство.

Той е предназначен основно за развлекателни полети, като може да изпълнява и специализирани задачи, като например наблюдение от въздуха.

Skyleader 600 е целометалически двуместен самолет. Изпълнен е като долноплощник с трапецовидно крило и прибираем колесник. Като опция се предлага и неприбираем, информира aeropress-bg.


За безопасността на екипажа спомага и балистична парашутна система. Като основен вариант се предлага пилотска кабина с цветни дисплеи на фирма Dynon, но има опция и за оборудване само с конвенционални стрелкови пилотажно-навигационни прибори.

Машината се предлага и с три варианта двигатели, производство на австрийската фирма Rotax – има възможност за монтиране на R912UL, R912ULS и R914UL, като мощността е 80, 100 и 115 конски сили съответно. Витлото може бъде дву- или трилопатно с променлива стъпка. 
Максималната излетна маса е 472 kg със спасителен парашут или 450 kg без него. Крейсерската скорост е до 230 km/h, а сривната скорост в конфигурация за кацане е 56 km/h. 

Проверка на БЛИЦ установи, че цената на самолета варира от 90 до 150 000 лв., като във вариант с максимално оборудване и екстри достига 300 000 лева.

*Снимките на летателния апарат са илюстративни!

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!