Агенция "Ренхап" твърди, че руски военни самолети два пъти са нарушили въздушното пространство на Южна Корея. 

Първоначално три руски военни самолета нарушили въздушната зона за идентификация над морето до източния бряг на Южна Корея, преди един от тях да навлезе в южнокорейското въздушно пространство, посочи министерството на отбраната в Сеул. Тогава южнокорейски изтребители F-15K и F-16K се вдигнали и дали предупредителни изстрели.

В отговор южнокорейските изтребители са открили предупредителна стрелба. Инцидентът, според информацията, се е случил в района на Японско море. Агенцията се позовава на Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на Южна Корея.

Съобщава се, че инцидентът е станал в района на островите Токто (Такесима) на изток от южната част на Корейския полуостров, които са предмет на спор между Токио и Сеул.

За първи път руски военен самолет нарушава южнокорейското въздушно пространство, заявил служител от министерството на отбраната на Южна Корея.

Трите руски самолета нарушили южнокорейската въздушна зона за идентификация заедно с три китайски военни самолета. Не е известно дали двете страни са направили това умишлено, каза служителят.

Министерството на отбраната в Сеул се готви да извика представители на руското и на китайското посолство по-късно днес, за да изрази официален протест.

В средата на миналия месец Южна Корея отново използва военни самолети, за да прихване руски стратегически бомбардировачи Ту-95, които влезли в южнокорейската опознавателна зона за противовъздушна отбрана.

Според руското военно министерство самолетите от ВКС са изпълнявали полета в строго съответствие с международните правила.

Превод и редакция: БЛИЦ