След две години зад граница специално за „Събуди се" по Нова говори едно от емблематичните лица на българската политика - д-р Анастасия Мозер.

Тя е едно от емблематичните лица на българската политика. Родена е на 30 юни 1937 година в София. Дъщеря е на земеделския лидер д-р Г. М. Димитров и на Мария Димитрова. През 1962 година заминава за САЩ, където в изгнание живеят нейните родители. През 1991 година, след 28-годишно изгнаничество там, се завръща в България и участва активно в демократичните процеси у нас. Депутат е в четири поредни Народни събрания. Почетен председател е на Обединените земеделци.

 "България има нужна от стабилност. Постоянно се правят избори, а резултатите не са толкова различни. Мен ме учуди, че в Америка повечето са гласували за Слави Трифонов. Отдавам го на слаба политическа култура. Каквото е и в България. Трябва да има хора, които гледат напред, а не назад", смята председателката на земеделците.

Според Анастасия Мозер президентът Румен Радев на моменти имал непочтено държание.

"Струва ме се, че винаги човек трябва да се надява, че разумът ще надделее. Спомняте, че когато бяхме в коалиция "Народен съюз", нашият лозунг беше "Разумният избор". Ние винаги сме били привърженици на разумното разрешаване на въпросите", обясни тя за политическата ситуация у нас.

"Следващият президент трябва да обедини нацията, а не да я разединява. Аз се надявам, че ще се намери друг кандидат, който да не представлява заплаха за България и връщане назад, защото Румен Радев има политики, които малко се връзват с миналото, а не с европейското ни бъдеще и демократичното развитие на България", допълни Мозер. 

Запитана дали има обратен път към властта за Борисов и неговата партия, тя отговаря: „Зависи от гласоподавателите. Не мога да не спомена, че той направи много. И не той, а неговото управление направи неща, които чакаха да бъдат направени от години като магистралите, метрото, международните връзки. Нека не забравяме, че той определено постави България на европейската карта. С инициативата за Западните балкани доста привлече вниманието, което е важно. Успя да поддържа добри връзки с Турция, а в този момент заради миграцията това не е лесен въпрос”.

„Разбира се, той си има своите грешки. Винаги съм казвала, че не обичам да критикувам неща, които не съм видяла лично аз. С нас не се е държал политически особено прилично, защото всеки път, дори и аз като съм тук, сме искали среща и той много недипломатично е отказвал да се срещнем и да поговорим”, добави тя.

„Ще предложа да потърсим среща с Кирил Петков и неговия колега, защото диалогът в едно общество е много важен. Ти нямаш нужда да ставаш коалиционен партньор, няма нужда да отговаряш, но може да разискваш политиката, което е нещо много важно, да чуеш лице в лице какво мисли другата партия и организация. Ще видим какво ще стане”, посочи Мозер.

„COVID-19 е нещо, наистина непредвидимо и необяснимо, защото все още не могат да намерят източникът му, но съм много учудена, че при състоянието на нашата наука и медицина, все още не са се справили по-добре. Аз съм ваксинирана. Трябва да направим поне това, което зависи от нас и да покажем отговорност и към себе си, и към околните”, каза тя.