Президентът Радев може да се каже, че е в битка от една година. Той реагира силово, но се появиха хора на улицата. Това беше взривно. Не станаха 300 хиляди, но станаха 30 хиляди. Това каза социологът Андрей Райчев в "Пресечна точка" по Нова тв. 

"Тази битка продължи дълго и мина през перипетии, завърши с второ служебно правителство и аплодисменти. Кой да излезе срещу него? Петър Стоянов е достоен, бил е президент, но да загубиш в края на живота си не е добра идея. Той е просто обречен.

Не стига, че ще играеш с Барселона, но и те води 4:0. ГЕРБ е в изолация и трябва да излязат с някой широк човек. Бях сигурен, че ще произведат кандидат. Ако Герджиков спечели битката, ще бъде абсолютно непредизвестено. Ако Радев загуби нерви, ще загуби. Стоянов загуби нерви и не спечели", каза още той. "Да си бил кандидат президент и да станеш втори, да си бил на балотаж, това е да станеш известен.

ГЕРБ не е шега - това са 600 000 души, ДПС са още горе долу толкова. Зад Радев има милион и половина. Битката не е равностойна. Без грешки на Радев Герджиков няма да победи. Ако гласуват 3 милиона българи, което не е невъзможно и повече от тях гласуват за Радев, битката приключва. Ако не се случи в първи тур, битката ще е във втори тур", допълни Райчев. 

"Чисто психологически за цялата група партии подкрепящи Радев изборите ще приключат на първи тур. Избирателите на ДПС и ГЕРБ са по-мотивирани.

В същото време искам да извадя проф. Герджиков от тази политическа схватка. Радев е кандидат-президент от 3 години. Всичките му действия са в тази посока. Професорът е симпатична кандидатура. Това категорично нежелание да бъде залепен за партия, ще донесе успех. Ние от Гергьовден ще го подкрепим със сигурност", обясни Любен Дилов-син, който бе един от гостите в студиото.  
 

"Радев не е прав, че Борисов се е скрил под полата на Цачева. Той нямаше да стане президент, ако не беше тя. Може да благодари за това. Радев последните две години се стреми към изпълнителна политическа власт и от 5 месеца я има. Добре или зле - всеки си преценява по джоба. Изобщо не е предрешена битката.

На мен много ми харесва генерал срещу професор. Тя може да се превърне в много повече от политически сблъсък. Радев има сериозен проблем с подкрепата от БСП, защото неговият пряк политически проект застава с него. Те са в най-изгодна позиция", категорично заяви той.  

"Много интересна кандидатура и като юрист мога да кажа, че проф. Герджиков е на огромна почит в нашите среди. Много му симпатизират всички. Доказана личност е. За мен в политиката трябва да влизат хора, които са се доказали в професията си. До колкото знам е доста умерен. Подходяща кандидатура е.

Тази мечта на Радев да се сблъска челно с Борисов няма да се осъществи. Радев ще спечели изборите и не знам дали второто място би стояло добре в биографията на професора", каза Антония Батинкова.