ГЕРБ внасят днес промени в Изборния кодекс, които предвиждат мажоритарен вот в два тура.

От партията на Бойко Борисов коментираха пред „Труд”, че разчитат на подкрепа от „Има такъв народ”, защото това бе един от въпросите на референдума на Слави Трифонов, който бе подкрепен от над 2,5 млн. българи. Очаква се и партиите, които все още не са дали своя принос в изборното законодателство да побързат с проектите си.

Вече бе заявено на председателски съвет и в пленарна зала, че една от целите на 45-ото НС са бързи промени в изборното законодателство. Няма проблем още в сряда правната комисия да гласува внесените изменения в Изборния кодекс. Според действащия в момента правилник докладът трябва да е готов 24 часа преди заседанието, на което ще се гледа даден проект. В петък новите предложения могат да се гласуват на първо четене в зала.

Между първо и второ четене срокът за внасяне на нови изменения е 7 дни, но този срок може да се намали и на 3 дни, ако е необходимо. Следователно следващия четвъртък - 29 април измененията в Изборния кодекс може да са гласувани окончателно. Това обаче едва ли ще се случи, тъй като отварянето на изборното законодателство винаги е като отваряне на кутията на Пандора.