Ще има дискусии за допълнители военни части на НАТО в България. Това заявява българският премиер Кирил Петков в интервю за Bloomberg. Българският премиер коментира едни от знаковите теми и въпроси, свързани с икономиката, бизнеса, бъдещите инфраструктурни проекти в страната и важни вътрешно-политически въпроси.

Ще има дискусии, но бих искал да видя проектите по Механизма за свързване на Европа и военната мобилност на НАТО, наред с осите от Гърция до Румъния през цялата Източна България. Мисля, че това би било ключов компонент от конструктивното членство в НАТО", посочва Петков относно присъствието на НАТО в България.

Премиерът коментира още породените напрежения между Украйна и Русия, ситуацията с Крим, енергийната криза в ЕС, пласиране на дълг на международни пазари и още ключови икономически въпроси.

Анализ: Ще подпише ли Кирил Петков за американските бази в България?

„Досега основната част от вниманието бе насочено към историческия дебат. Но смятам, че по-важно е да поставим всички дискусии на печелившата основа за всички. Затова отваряме пет нови групи – за инфраструктурата, икономиката, културните обмени, присъединяването към ЕС и историята,  коментира Петков относно преговорите за приемане на Северна Македония в ЕС

Надявам се, че това няма да са само правителствени срещи – искам тези групи да работят изключително ефективно в следващите 6 месеца и да постигнат реални резултати. Например не разбирам защо трябва да летя през Виена, за да отида в Скопие. Би трябвало да имаме полети София-Скопие. Не разбирам и защо нямаме жп връзка София-Скопие".