Ден остава до изтичането на срока за регистрация на партийните листи за предстоящия вот. Какви са нагласите и готовността на основни политически сили за изборите на 11 юли?

Извънредните избори наближават, расте и напрежението по подготовката за за вот. Според хронограмата на ЦИК до утре партиите и коалициите, които се включват в изборите за 46 парламент, трябва да регистрират кандидатските си листи в РИК, предава БНТ.

На 9 юни жребий в ЦИК ще определи номерата на политическите сили в интегралната бюлетина. Предизборната кампания за извънредните парламентарни избори започва на 11 юни.

В листите на коалицията ГЕРБ-СДС има леки размествания в сравнение с предишния вот, като на някои места в страната начело ще застанат кандидати от младежката организация на ГЕРБ. Днес бяха регистрирани и софийските листи, където водачи са Бойко Борисов, Даниел Митов и Румен Христов. Лидерът на ГЕРБ оглавява и листата в Пловдив.

"Убедени сме, че коалицията ГЕРБ-СДС отново ще има най-добър резултат. Естествено, обаче се надяваме, че в следващия парламент останалите партии ще подходят отговорно и ще съставим правителство,което да работи в интересите на България", посочи Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ Листите са съчетание от младост и опит.

Коалицията “БСП за България” първа подреди кандидатските си листи. Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще води листите в 25 район в София и във Варна. От новите партньори в голямата лява коалиция водачи ще са Георги Кадиев от "Нормална България" в Стара Загора и Владимир Маринов от АБВ в Хасково. Напрежение в редиците на БСП имаше около кандидатите във Велико Търново и Пловдив заради наложените от София водачи.

От ДПС ще заложат основно на кандидатите си от последния вот. Централният съвет реши, че с минимални корекции на листите, ще разчитат на максимални резултати. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ вероятно отново ще е водач Кърджали и Шумен.

По неофициална информация в листите на “Демократична България” ще има малки промени. Както на предишния парламентарен вот, водачи на листите в София ще са лидерите на партиите в коалицията Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев, а листата в Пловдив отново ще оглави Христо Иванов.

"Изправи се! Мутри вън!" ще обявят листите си утре. Очаква се в трите столични района отново водачи да са Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. Татяна Дончева обяви, че ще е водач във Варна.

“Български патриоти - ВМРО, НФСБ, Воля” е една от новите коалиции на изборите през юли. Вече стана ясно, че лидерите на трите партии няма да бъдат включени в кандидатските листи.

"Българските партии да работят заедно за решаване на проблемите на хората. Всички български партии в парламента трябва да намерят общ език и да си преглътнат егото", призова Юлиан Ангелов - организационен секретар на ВМРО.

Коалицията регистрира листите си в София, водачи са Юлиан Ангелов от ВМРО, икономистът и бивш телевизионен водещ Кузман Илиев и Албена Найденова от "Воля".