Ако парламентът се формира в средата на ноември или края на ноември, ние ще имаме късо време, за да формираме бюджета. Никой от политиците, освен БСП, не говорим за това. Ние ще губим време да изслушваме служебни министри. Това заяви лидерът на БСП в ефира на БНТ.

„Ние от известно време работим по план за 100 дни и актуализация на бюджета. Ще изпаднем в ситуацията от 46-тия парламент. Не дай Боже да не приемем бюджета за 2022 г. За нас най-важният проблем е цените – на тока, стоки и услуги“, посочи Нинова и допълни от сега са готови да седнат на разговор за намаляване на ДДС за енергоносителите.

„Правят го в цял свят. Чувам двамата бивши служебни министри казват ние няма да пипаме данъците, ние пък смятаме, че трябва да се намалят.“, посочи Нинова.

„Даже главен прокурор назначават новите колеги. Това не е полезно, сигурно е атрактивно. Ние не искаме да сме атрактивни, искаме да сме полезни, затова излизаме с предложение за първите 100 дни, стъпка по стъпка. Ние не желаем коалиция от сега. Ние се явяваме на избори, а след като излезнат резултатите ще седнем на разговори“, заяви тя.

„Странно е, че те сключват предизборно споразумение без да сме видели програмата. Те раздадоха министерствата. Но не отговориха на важни въпроси – какво ще правим с Мариците например.

По думите на Нинова има общо между разговорите в предишния парламент за съставяне на правителство и сега.

„Ние и ИТН, ние и ДБ, Ние и Изправи се, разбрахме се по важните въпроси, но партиите на протеста не се разбраха помежду си. Започнаха да се карат за постове и не се разбраха. Сега се подписват споразумения, но те пак са за раздаване на постове“, поясни Нинова.

Формацията на Китил Петков и Асен Василев казват ще разговаряме с ИТН, Асен Василев казва: „Не, аз съдя Тошко Йорданов“.

Нинова потвърди също подкрепата на БСП за Радев за втори мандат. Тя напомни, че първия път той е избран именно с подкрепата им и затова очаква, че са „свързани“.

По думите ѝ битката за президентския пост ще е по-трудна от предния път, когато Радев спечели“. „Първата кампания имаше вълна. Имаше отрицание на модела ГЕРБ. Позитивна оценка имаме за мандата на Радев. Той това, което заяви в началото на мандата си, се придържа към него. Румен Радев в кандидатът, който БСП подкрепя, не издига, защото той е издигнат от Инициативен комитет“, посочи тя.

Нинова коментира и проблемът със сградата на Позитано 20. Както БЛИЦ писа областният управител на София, назначен от служебния кабинет, поиска наем за имота.

„Въпросът със сградата ще решим по съдебен ред. Начислен ни е наем със задна дата, което е незаконосъобразно. Ще обжалваме по законов ред ще решим този казус. Едва ли президентът знае какво прави всеки областен управител в страната“, посочи Нинова и уточни, че не търси отговорност от президента за казуса.

„Вчера нашата позиция на Изпълнителното бюро беше към премиера Янев. Като се назначават областни управители трябва да се носи отговорност. Като газиш закона трябва да си носиш отговорността, политическата е оставка“, заяви тя.

„Ние като партия на 130 г представляваме хора. Ако не може да се справиш с кораба и застрашаваш поминъка на хората, не може да си мълчим. Когато служебният кабинет не си върши работата, ние ще критикуваме.

Ние не нападаме президента през служебното правителство. Независимо кой е премиер, дали е Бойко Борисов или Стефан Янев. Не може ние 5 години да сме опозиция на Борисов, а сега като е служебен кабинет да си мълчим, откъде на къде. Нашата грижа е за хората и когато те страдат, ние не може да си мълчи“, поясни Нинова

Нинова съобщи още, че коалицията на БСП ще се разшири с още 3 партии.

Това с почтеността е още по-лошо. Кой е този, който ще казва и по какви качества ще казва този е почтен, този не е. Още по-малко да се казва „Седях си на трибуната и видях на всяка група 2-3 почтени“, не само е обидно, но е опит да се всее разделение.

Ако КС потвърди, че Петков при встъпването си в длъжност е бил канадски гражданин, това е нарушение. Очаквам поне да каже излъгах като подписвах декларацията. Трябва да се носи отговорност.