Има нови хора и нови имена, но има и доказани хора от предишните листи. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

"Иво Христов пожела сам да напусне парламентарната група, а пред мен каза, че се оттегля от парламентарна дейност. На г-н Кадиев предложихме трето място в София, но той отказа. Разминавания по политики и действия нямаме. Той не прие третото място", обясни тя. 

"Предстои ни в началото на другата седмица да подпишем споразумение за подкрепа с още 5 формации. Досегашния широк формат, както и още няколко попълнения. Мисля, че партията е мобилизирана за тези избори. Социологическите проучвания показват, че имаме ръст, така че съм оптимист за представянето ни на изборите", коментира Нинова. 

"Нашето място показва ръст от няколко процента. Отдавам го на това, че показахме, че сме диалогичната партия, партия на разума и спокойствието, която дава конкретни решения. Бяхме мобилни и готови да съставим кабинет и хората го оценяват", каза лидерът на левицата. 

Тя обясни, че не може да прецени как президентската кандидатура се е отразила на социологическите проучвания, но отново се търси нов спасител. 

"Формацията е дясна и либерална. Твърдението "леви цели с десни средства" е безсмислено. Мога да цитирам г-н Василев, който попитахте какво разбира под това и той каза, че дясна политика е борба с корупцията. Тя не е дясна или лява. Дясна политика е да оттеглиш държавата от ключови сектори.

Видяхме до какво доведе - оцеляват големите и силните, малките и средните приключват. Държавата има своето важно място в икономика и енергетика", обясни Нинова. 

"ПП още не са излезли с програма и не знам по какво се различаваме и сближаваме. Да излязат с политики, сядаме на разговор и ще видим. Не можем да ги оценим по политиките все още.

Готвим се с антикризисен пакет от конкретни мерки и бюджет за 2022 година. Цените са въпрос на въпросите и как държавата да помогнем да минем през тежката зима. Мерките и бюджета се обсъждат със синдикати, утре се срещаме с браншовици, искаме и с тях да обсъдим тези мерки и да влезем напълно подготвени на 15 ноември. Ще имаме месец, в който трябва да приемем бюджета и спешни мерки за овладяване на цените", каза тя. 

Нинова заяви, че данъците на енергоносителите трябва да са намалени и това би довело до намаляване на общата крайна цена. 

"Намаляване на цените на основните храни, осигуряване на определено количество киловат час на семейства в нужда, осигуряване на специален енергиен фонд, в който да влязат средства, натрупани от свръхпечалби. Те са огромни. Производство на енергия на 55 лв. и продажба на 200 лв. Малцина трупат милиони на гърба на много хора. 

"Не сме разговаряли предварително с други партии. Готови сме във всеки един момент", обяви тя. 

"Енергийната криза е не само в България и трябва да се търсят решения. Преди време спорехме дали ще има необходимото търсене и потребление. Дойде времето, в което имаме недостиг и нужда от тази енергия. За съжаление, енергийната криза потвърди това", каза тя. 

"Видяхме как действа Слави Трифонов. Като сложи правителство, за което не е говорил с никого. Ние подходихме по различен начин и казахме, че няма да поставяме условия кои ще са министрите, първо ще говорим за програма, после ще обсъдим кандидатурите. Първо трябва да видим какво ще правим и после ще определим кой ще се справи най-добре с тези задачи", заключи лидерът на БСП.