Два дни след края на вота повечето формации, които влизат в новия парламент, тръгнаха да се надпреварват да ухажват партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". БСП дори обяви, че в името на изгонването на ГЕРБ и Бойко Борисов от власт, е склонна да подкрепи кабинет на "Има такъв народ".


"Държим на думата си. От БСП могат да казват каквото си искат, но коалиция с тях няма да правим", коментира Тошко Йорданов, сценарист и кандидат за депутат, цитиран от "Сега".  

Йорданов допълни лаконично, че очакват окончателните резултати от парламентарния вот, след това трябва да се свика Народното събрание и пр. Ще вървим по стъпките, които са регламентирани, допълни той. И отново потвърди думите си от изборната нощ - без пазарлъци и коалиции с ГЕРБ и ДПС. Всъщност от "Има такъв народ" оставят отворени за разговори за бъдещо управление единствено към "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

Съпредседателят на ДП Христо Иванов каза пред "Сега", че към момента ситуацията е доста неясна и че е "рано да се правят каквито и да било анонси" за коалиционни преговори. "Няма кой знае какви отговори. По никакъв начин подкрепа на управление на ГЕРБ и ДПС. Както и на БСП", посочи Иванов, като подчерта, че трите партии попадат в различни категории. По думите му ако със Слави Трифонов не се получи и той върне втория мандат за съставяне на правителство, за дясното обединение би било невъзможно да подкрепят мандат на соцпартията. 

По-рано сутринта, както БЛИЦ писа зам.-шеф на парламентарната група на БСП Христо Проданов заговори за подкрепа от страна на Столетницата към кабинет, съставен от "Има такъв народ" в коалиция с "Изправи се! Мутри вън" и "Демократична България.