„В телевизията наричаме това „ексклузивно“, а всъщност ми е много приятно да кажа „Добро утро“ на проф. Анастас Герджиков“, това заяви водещият на Нова ТВ Виктор Николаев по повод първото телевизионно интервю на проф. Герджиков.

„Не съм кандидатът на ГЕРБ, защото ме издигна инициативен комитет. А отделно очаквах когато се срещнах с представители на ГЕРБ да ми поставят някакви условия, които аз да отхвърля, но такива не бяха поставени“, уточни проф. Анастас Герджиков, който е кандидат за президентския пост, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ. 

„Срещнах се с господин Борисов в централна на ПП ГЕРБ. Там бе и господин Вълчев. Изненадата за мен бе, че Борисов каза, че няма нито едно условие към мен и че аз съм правилният кандидат“, призна ректорът на СУ за срещата му с лидера на ГЕРБ.

Той заяви, че според него партията през годините е правила много грешки, но „очевидно са допринесли с нещо полезно за обществото щом са избирани толкова често“.

„Не съм обсъждал кампанията ми с Борисов. Тяхната кампания и моята ще бъдат различни и отделни“, категоричен бе ректорът на СУ.

В много тежка политическа криза сме, а и не само политическа. Винаги сме все повече и по-разединени. Трябва да се обединим около теми, по които обществото има консенсус. Ако бяхме направили това, то нямаше да се стигне до толкова много избори само за една година“, заяви проф. Герджиков.

„За тайната на вота“, така той отговори на въпрос за коя партия ще гласува на парламентарния вот и допълни: „Няма да посоча за коя партия ще гласувам, защото така може други партии да не ме подкрепят“.

„Това, че другите партии не пожелаха да ме подкрепят ме превърна в това, което казват – „кандидатът на ГЕРБ“, допълни той.

„Нямам нищо общо с ДПС. Не съм бил член или симпатизант. Няма да получа подкрепена на ДПС за първи тур.

Нямам връзки с тази партия. Не знам защо Лозан Панов говори така. Предлагам му да провери твърденията си и/или да извади доказателства. Иначе да ми се извини. Това е втори подобен случай“, каза проф. Герджиков, визирайки скандала, в който бе забъркан заради бръщолевенето на Татяна Дончева.

„Всеки носи лична отговорност за това, което е извършил или не е извършил. Това не е работа на президентската институция“, така проф. Герджиков описа нападките на Румен Радев към Иван Гешев. Той допълни, че подкрепя промените в съдебната реформа.

„Ако не стигна до втория тур… не желая да обсъждам коя кандидатура ще подкрепя.
 
Не мисля, че кандидат трябва да влиза в президентската битка, ако не мисли, че ще стигне до втори тур. Нямаше да се кандидатирам, ако не бях дълбоко убеден, че българското общество ще ме подкрепи и избере“, категоричен бе проф. Герджиков.
 
Той заяви, че не е имало как СУ и той като негов ректор да взима отношение по темата за полицейското насилие на миналогодишните протести, но бе категоричен, че обсъжда насилието, което не трябва да се толерира в българското общество.

„Не съм политически анализатор и няма да отговарят на хипотези. Отмина времето, в което някоя партия може да има 50% или повече. Това не се е случвало от 20 години. Очевидно ще трябва да се работи в коалиции“, така проф. Герджиков отговори на въпрос как вижда следващият състав на Народното събрание (НС), но призова „всички партии да работят заедно“.
 
„Няма да коментирам негови (бел. авт. Румен Радев) добри или лоши действия или изкования. Той има едно единствено нещо, което аз не искам да правя. Това е неговото противопоставяне срещу един вид политика или острите му изказвания. Президентът може да обича или мрази един, но трябва да работи с всички.

Разбира се, че бих поканил Радев на дебат. С удоволствие бих говорил и с Лозан Панов, тъй като с него нямаме много различния“, допълни проф. Герджиков.

Той издаде, че е ваксиниран и е бил сред първите ваксинирали се срещу коронавирус. Проф. Герджиков бе категоричен, че всеки трябва да прецени дали да се ваксинира, и че това не трябва да е задължително.

За Република Северна Македония проф. Герджиков каза, че това е мъчителен, но слава Богу лесен въпрос. „Политиката на България е последователна. Тя е в две направления - ние подкрепяме напълно евроинтеграцията им, но изискваме изпълнение на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Проблемът не е в историята. Проблемът е, че историята се отразява на настоящето и бъдещето“, категоричен бе ректорът на СУ. 

„Не съм специалист, но показахме за пореден път безсилие, което не говори добре за една държава“, така той коментира ситуацията със заседналия край Камен бряг Vera Su („Вера Су“).

Не ми е трудно да вдигна юмрук или да тропам по масата. Но се въздържам, защото е важно да работиш, да се разбираш и да балансираш интересите на всички“, допълни той.

„Изфабрикуваха историята с майка ми. Аз съм спокоен за миналото ми, но съм силно обезпокоен, че по подобен начин върви политическият живот у нас“, заяви проф. Герджиков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!