"Първият проблем е с доставката, вторият ще е с цената им, тя е неоправдано висока, а третият ще е със самото гласуване". 


Този коментар във връзка с машинното гласуване на предстоящите избори на 11 юли направи пред БНР проф. Красимир Калинов, преподавател в НБУ, бивш член на ЦИК.

Според него няма посочен максимален срок на гласуване за един човек и няма как комисията да реагира, ако някой избирател се затруднява или нарочно се бави при работа с машината.

Той определи като "много наивно разсъждението, че като бъдат заменени бюлетините с машини - всичко ще тръгне по мед и масло". 

По думите му: 

"Машинното гласуване е технология, отречена от цял свят, по-малко от 10% от света гласува по този начин. В Европа има само отделни региони, където има машинен вот, но това е по-скоро изключение от правилото".

Проф. Калинов беше категоричен, че не е правилно твърдението, че машинното гласуване ще е сигурно:

"Не е сигурно! Това е е електроника, която може да бъде манипулирана. Не е нужно да е в интернет, може да стане и без интернет. Има устройства, които, поставени не много далече от машините, могат да ги манипулират.

Това холандците го доказаха. Случвало се е!.
.. В САЩ стана скандал, защото фирмата производител си е позволила, без да уведоми никого, на дънните платки да постави чипове за интернет връзка". 

Според него най-важно е кой и как ще извърши одита на софтуера на машините:

"Сертифицирането на този софтуер показва, че той работи както трябва, когато трябва. Това показва, че една програма смята правилно. Сертифицирането означава валидация на софтуера". Той даде пример с проблема с машинното гласуване във Велико Търново на изборите на 4-ти април:

"Ако валидацията беше направена както трябва, ще се да се открие навреме това, че няма съответствие между листата, която е регистрирана в РИК, и това, което е качено в машината".