"Нова политическа формация на бившите служебни министри Петков и Василев няма да успее да обхване цялата територия на вакуум на политическо съдържание, който съществуваше в 45-ото и 46-ото Народно събрание". 

Това каза пред БНР политологът проф. Тодор Танев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

Той прогнозира най-потърпевша от появата на "Продължаваме промяната" да е коалицията "Демократична България":

"Предполагаемо е, че електоратът на ДБ ще се насочи по културни причини към новата формация. ПП е модерна и доста градска във всичко, което излъчва като послание". 
 

Проф. Тодор Танев изказа мнение, че по-разумно би било ДБ да не излъчват свой кандидат за президент:

"Шансовете им не са големи, а става дума за една синтетична формация, съставена от различни политически субекти. ... Не ми се вярва, че сплотеността в коалицията е висока. Който би взел участие в изборите за президент, ще трябва да жертва себе си за честта на полка. Не мисля, че си струва това. Не е срамно да нямаш собствен кандидат, да не произвеждаш жертви".

Според политолога мотивите на различните партии за издигане на кандидат-президент са различни - един е мотивът на ГЕРБ, друг е на ДПС.

Той изключи възможността Бойко Борисов да е кандидат на ГЕРБ за президент, защото това би било самоубийствено за него, което политическият му нюх му подсказва.

"Интересното ще е кой ще е кандидатът на ДПС", подчерта той. 

Според него това, че всички искат да имат свой кандидат за държавен глава е някакъв вид компенсация за това, че в два парламента не успяха да съставят правителство:

"Това поведение на политическата класа засяга всички - въпросът не е решен и за политиците, и за избирателите. Затова предполагам, че активността на вота няма да е изненадващо ниска".