Инициираме подписка в обществото в подкрепа на декларацията срещу разполагане на допълнителни сили на НАТО в България. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в Пловдив, съобщават от "Фокус Нюз".

Лидерът на АБВ посочи, че няма дискусия в обществото. "Не правя оценка на медиите и не твърдя, че съм човека, който ги следи стриктно, но тази дискусия я няма в обществото. Противопоставянето вътре в правителството между премиера и военния министър няма как да не предизвиква въпроса дали някой вече е искал от нас. Най-лесният отговор е, че никой не е искал от нас.

Сигурно на хартия никой не е казал, но да излезе военният министър с категорична позиция по този въпрос, съм дълбоко убеден, че разговори са водени и тези разговори не са започнали от вчера, защото стремежите да бъде притискана и мачкана Русия, са видими", каза още Румен Петков. По думите му в Европа плащаме цената на това буземие и по отношение на цената на газа, и по отношение на цената на тока.

Анализ: Може ли НАТО-вският генерал Радев да ни хвърли във война срещу Русия?

Той обърна внимание и на самолетите Ф-16. "Преди три години питахме що Ф-16, да не би една от причините да е това, че Ф - 16 може да ползва ракети с ядрени бойни глави, всички в Народното събрание си замълчаха дискретно. Днес отговорите един по един почват да излизат. България, българският народ, не може да плати тази цена. Не трябва да плати тази цена", каза още лидерът на АБВ.

"НАТО първо трябва да си аргументира плановете. Щото на този етап НАТО ни обяснява, че ние трябва да се пазим от някого. От кого да се пазим? Русия има ли агресивни намерения към България? Очевидно не. От Турция се изнасят огромни въоръжения и въоръжени сили на НАТО и САЩ. Ние като член на НАТО досега заявявали ли сме наша позиция.

В края на пресконференцията лидерът на АБВ коментира случая със скандала с филма "Една вяра - един език". "Ние този въпрос го поставихме на срещата си на 11 декември с посланика на Руската федерация г-а Митрофанова и представителите на руската историческа общност. Трябва да е ясно, че двойните стандарти и опитите за пренаписване на историята са еднакво неприемливи, независимо от коя страна.

Както Русия с право се дразни, когато се пренаписва историята на Втората световна война, така и ние имаме всички основания да се вбесяваме, когато от страна на Русия идват подобен род дълбоко неверни, несъстоятелни, обидни твърдения, независимо какъв е техният произход. Този филм опорочава историята", подчерта още лидерът на АБВ.