Защо президентството замъгли истината за разговорите на Джо Байдън с евролидерите от Централна и Източна Европа и за .... гарантираната ни военна помощ срещу заплахата от Русия? Отговорите дава политическият анализатор Велизар Енчев в свой анализ за електронното издание Епицентър:

Пресцентърът на държавния глава излезе със съобщение, уведомяващо ни за международната дейност на Румен Радев. Подадената информация обаче не само е непълна, но и обвита в гъста мъгла.

Ето пълният текст на съобщението, вкл. с неговото заглавие и датата на публикуване, което заслужава специален коментар:
„2021-12-09 23:07:00

Президентът Румен Радев участва в конферентен разговор с президента на САЩ Джо Байдън и държавни глави на страни от формата Б-9

Президентът Румен Радев участва в конферентен разговор с президента на САЩ Джо Байдън и държавни глави и правителствени ръководители на европейските държави от формата Б-9.

Подходи за разрешаване на кризата в Украйна чрез деескалация на напрежението и стриктното изпълнение на Минските споразумения, както и укрепването на отбранителните способности на страните-членки на НАТО, бяха сред на акцентите на разговора.

Потвърдена бе готовността на Алианса да продължи да води диалог с Русия за постигането на мирно и устойчиво решение на кризата в Украйна, както и за своевременно гарантиране на сигурността на отделните държави-членки при ескалация на напрежението между Русия и Украйна“.

Какво става?! САЩ събират сили за продължителна обсада на Русия

Обърнете внимание на почернените и подчертани от мен пасажи в президентското комюнике. Защото сега ще ги сравня с друго официално съобщение, но от кабинета на литовския президент, цитирано от Българското национално радио:

„Президентът на Съединените щати Джо Байдън обеща, че страната му ще предостави допълнителна военна помощ на членовете на Северноатлантическия договор (НАТО) в Централна и Източна Европа на фона на опасенията за увеличения брой руски войски близо до границата с Украйна.

Това посочи в петък Аста Скайсгирите - съветник на литовския президент Гитанас Науседа след проведения в четвъртък конферентен разговор на американския президент с държавни глави и правителствени ръководители на европейските държави от източния фланг на НАТО.

Скайсгирите каза пред репортери, че страните, които могат да разчитат на такава помощ, са Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България.

"В тези страни са възможни допълнителни елементи за увереност и допълнителни военни способности“, добави съветникът…“
Не е необходимо да си военен експерт, за да установиш на мига очевидния факт: пресслужбата на българския президент не казва цялата истина за разговорите на Джо Байдън с държавни глави и правителствени ръководители на европейските държави от източния фланг на НАТО.

Докато съветникът на литовския президент ни информира, че заради руската военна заплаха Байдън обещава допълнителна военна помощ на тези държави, вкл. и на България, „Дондуков“ 2 говори за „укрепване на отбранителните способности на страните-членки на НАТО“...

Очевидно е: с този размит дипломатически изказ пресцентърът на Радев ни спестява новината, че Байдън предлага военна помощ срещу Русия, каквото и да означава това – дали нови щатски бази у нас, дали ракетни комплекси по черноморското ни крайбрежие…

Докато кабинетът на литовския президент ни казва, че САЩ ни предлагат „допълнителни военни способности“, сиреч оръжие, за да сме защитени от руската заплаха, „Дондуков“ 2 говори за „своевременно гарантиране на сигурността на отделните държави-членки при ескалация на напрежението между Русия и Украйна“...

Защо българският президент си служи с такъв витиеват език, вместо открито да каже това, което ни казва Литва?
Защо Радев избягва да изрече една истина, която е публична тайна?

И защо се бои от евентуално обществено недоволство заради военни приготовления срещу измислена военна заплаха от Изток, след като си осигури втори президентски мандат?

В края на краищата той винаги е изтъквал, при това с гордост, че е НАТО-вски генерал.
Което, по установените военни стандарти, означава само едно - че се козирува на всяка заповед от пакта.