"Служебният кабинет направи възможното за организацията на изборите и за предотвратяване на грозните явления, свързани купуване на гласове и корпоративния вот", това каза служебният премиер Стефан Янев в началото на днешното правителствено заседание.

"В неделя се проведоха 3-тите за тази година парламентарни избори заедно с първи тур на изборите за президент и за вицепрезидент.

Независимо от предварителните внушения и инсинуации, че изборите няма да бъдат организирани и ще се създадат предпоставки за изкривявания, нарушения и опорочаване на вота, те не се сбъднаха. Българските граждани имаха възможността да гласуват свободно, честно и открито.

Служебният кабинет направи възможното както по организацията на изборите, така и за предотвратяване на грозните явления, свързани купуване на гласове и корпоративния вот. Неслучайно оценката на външните наблюдатели на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа даде положителен резултат и адмирира усилията на МВР за справяне с тези грозни явления", заяви Янев.

"Това, което вече съм дал като оценка от гледна точка на развитието на демокрацията и обществените отношения в страна, притеснително според мен е относителни ниската избирателна активност. Затова ще си позволя още веднъж да призова българските граждани да гласуват честно и открито и да дадат гласа си и предпочитанията си за тази кандидат-президентска двойка, която смятат, че най-успешно и най-добре ще уплътни заложените в Конституцията правомощия на президентската институция, тъй като в неделя предстои вторият тур на президентския вот. Бъдете активни", допълни той.