Сериозно подпийнал избирател в Бургас се бори с машината над пет минути. На кадрите се вижда как той кляка пред устройството и му е нужна помощ, за да упражни правото си на глас, предава bTV. 

Мъжът не успя да хване картата. Той заяви, че му е било трудно да гласува с машина. 

Подпийнал избирател се затрудни да гласува на машина

"Не знаеше как да хване картата, държеше я по този начин, след това я сложи права на самия монитор и се опитваше да направи нещо.

След това докато му обясня, да му я завъртя, да види, че има процеп, да се напъха картата, беше голям проблем.

Накрая ми каза: "Не мога да натисна, не знам къде да натисна.

Само погледнах, натисна "гласувай". Беше натиснал всичко, не знам явно на магия, каквото му е паднало беше натиснал. И накрая се получи всичко благополучно. Отчете своя глас", заяви Лиляна Германова - председател на СИК.

В бургаския квартал „Комлука”, където живее предимно ромско население, няма желаещи да гласуват. Секциите в училището в квартала „Христо Ботев” са почти празни. От началото на изборния ден правото си на глас във всяка една от тях са упражнили не повече от 3 до 5 души. 

„Основният проблем е, че повечето в квартала са неграмотни и не могат да се справят с гласуването с машини. На някои от тях им отнема по 5 минути, за да успеят. Има всякакви куриозни случаи. Поставят картите върху екрана, не успяват да прочетат имената”, заяви Генова.

В квартала през последните седмици се проведоха три акции срещу лихвари, които опрощават дългове срещу вот за определена политическа сила. Местните коментират, че вече никой не им предлага пари, за да гласуват. 

Следете в БЛИЦ горещите резултати, анализи и коментари от Парламентарни избори'22!