Депутатите одобриха закупуването на нови осем бойни самолета F-16. 

Решението бе прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, някои депутати от "Продължаваме Промяната", ДПС, "Демократична България" и "Български възход". Против гласуваха депутатите на БСП и "Възраждане".

С приемането на решението народните представители разрешават на Министерския съвет да изготви договори за сделката.

Народните представители обсъждат първото четене на проекта за инвестиционен разход за още осем самолета F-16. Те ще струват на българските данъкоплатци 2,6 млрд. лв.

Темата предизвика напрежение между парламентарните групи на БСП и "Възраждане". 

Най-разпалени в спора бяха Цончо Ганев от "Възраждане" и Георги Свиленски от БСП.

Свиленски настоя да бъде направена разпечатка от гласуването на 27 юли в Народното събрание, когато с 11 гласа "за" от представители на "Възраждане", решението за ратификация за първите F-16 е прието. 

За днешното гласуване от "Възраждане" заявяват, че ще гласуват "против" закупуването на самолетите. 

Докато Георги Свиленски се изказваше от парламентарната трибуна, Петър Петров от "Възраждане" бе уловен от камерата как държи в ръце хартиено самолетче в компанията на Костадин Костадинов и Цончо Ганев, които искрено се забавляваха. 

ГЕРБ, ДПС, ДБ и ПП вече обявиха подкрепата си за проекта. Против са от партия БСП.

Колебаещите се депутати от "Български възход" обявиха, че ще подкрепят закупуването на самолетите.

НС

Покупката на допълнителните 8 самолета идва след като през 2019 г. страната ни сключи договор за малко над 2,2 млрд. лева със САЩ за първите осем. В проекта има предвидени и три проектодоговора - за самите самолети, за авиационни управляеми ракети и за многофункционална система за разпределяне на информацията. Предвидено е за разлика от първия договор изплащането да бъде разсрочено за 10 години - до 2032 г.

"Цените са прогнозни, в договорите пише, че американката страна може да повиши цените с 10% без уведомление, но същото касае цената на резервните части и цената на услугите. Никъде не пише колко ще струват резервните части и колко ще струват услугите по поддържането на самолета", коментира Румен Гечев от БСП.

"Така доставчикът иска да подпишем празен чек за вторите осем F-16. Няма никакви гаранции за качеството на самолетите, обслужването, резервните части и никакви гаранции няма, ако се случи нещо с доставката на изтребителите", категоричен бе социалистът.

"Докарахме се дотам 30 години ВВС, но и българската армия да са в състоянието си, в което бяха през 1989 г. - да няма нови самолети и да няма модернизация на армията", коментира Ивайло Мирчев от ДБ.

"Пилотите в Граф Игнатиево догодина на метла ли ще летят, или на рамка за евроатлантическо партнорство", попита пък Николай Дренчев от "Възраждане".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска при обсъждането на проекта да присъства и военният министър Димитър Стоянов. "Вносител е служебният кабинет, а не сме чули дума от него. Г-н Стоянов, 5 часа стояхте в зала и не казахте нито дума за изпращането на оръжие в Украйна, а след това говорихте в кулоарите", коментира Нинова.

В дневния ред за работа на депутатите е приемането на проект на решение за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет - втори етап. Вносител на проекторешението е Министерският съвет. Целите на проекта предвиждат окомплектоване с техника и въоръжение на една авиационна ескадрила многоцелеви изтребители - 16 самолета F-16 Block-70, както и завършване на процеса по изграждане на пълни способности за обслужване и експлоатация на авиационната техника, оборудването, въоръжението и наземните системи, придобивани в рамките на първи и втори етап от проект „Придобиване на нов тип боен самолет“. 

Сред целите на проекта са повишаване на способностите за охрана на въздушното пространство и за осигуряване на въздушния суверенитет на България в Интегрираната система за противовъздушна (ПВО) и противоракетна (ПРО) отбрана на НАТО, повишаване на способностите за провеждане на противовъздушни операции, изпълнение на съюзните изисквания по приетите Цели за способности и разширяване на приноса на българската страна към колективната отбрана на алианса, разширяване на спектъра от способности на изтребителната авиация, включително способности за нанасяне на прецизни удари по наземни и морски цели и способности за разузнаване от въздух денем и нощем във всякакви метеорологични условия. 

Предложението за приемането на проекта за инвестиционен разход се мотивира с промяната в геополитическата среда за сигурност в Европа. В проекта за Международен договор BU-D-SAD, предложен от американската страна, доставките на вторите 8 броя F-16 Block 70 e предвидено да станат през 2027 година. 

В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че за проекта ще са необходими 1 296 412 185 щатски долара или 2 540 967 882,60 лв. без ДДС. В него се отчита, че са необходими и други допълнителни разходи за заплащане на мита, транспортни разходи и ДДС.  

В дневния ред са и законопроекти за изменение и допълнения на Изборния кодекс. Внесени са три законопроекта, съответно от „БСП за България“, „Възраждане“ и „Демократична България“ (ДБ). На свое заседание правната комисия одобри на първо четене предложеното от левицата изменение за връщане на хартиените бюлетини според желанието на избирателя. От ДБ предложиха промени, с които да се повиши прозрачността и сигурността на машинното гласуване. От ДБ се обявиха „против“ смесения тип гласуване, който предлагат от „БСП за България“ – с хартия и машина. От „Възраждане“ предлагат съставът на Централната избирателна комисия да отразява пропорционалното разпределение на мандатите и се предлага въвеждане на постоянно видеонаблюдение през целия изборен ден. 

След законодателната дейност е предвидено време и за редовен парламентарен контрол, в който ще участват вицепремиерът Атанас Пеканов и още седем министри.

 

 

 

 

 

 

 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук