Осем политически формации се регистрираха днес в ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" подадоха документи за регистрация поотделно в часовете, в които данните от очакваната социология не бяха ясни.

Законът позволява да се направят промени до 27 август, ако двете формации вземат такова решение. Сред регистриралите се днес бяха и БСП и ДПС, съобщава БНТ.

С твърда заявка за първо място на предстоящия вот от "Продължаваме промяната" внесоха документите си с мандатоносители ВОЛТ и "Средноевропейска класа". Никола Минчев обясни, че все още не е готова регистрацията на "Продължаваме промяната" като отделна партия. Ако междувременно излезе, ще я добавят допълнително. Минчев посочи още, че биха поели отново управлението на страната с ясно мнозинство от минимум 121 депутати, за да бъдат спокойни за реформите.

"Днес ще получим резултатите от дълбочинната социология, която сме поръчали, за да видим действително кой е най-добрият вариант за събиране на повече избиратели", каза Никола Минчев.

Защо няма предизборно коалиционно споразумение между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" обясни и Надежда Йорданова.

"Нашето желание на "Демократична България" за общо явяване на изборите заедно с "Продължаваме промяната" е ясно заявено. На ход са колегите от "Продължаваме промяната". България има нужда от едно голямо обединение, което да представлява протестиращите хора през 2020 г., които ясно заявиха, че не могат и не следва България да се управлява от корупционното статукво. Ние дължим това на гражданите.", изтъкна Надежда Йорданова.

Корнелия Нинова обяви, че "БСП за България" се включва в изборната надпревара със самочувствие за добре свършена работа, тъй като в последното редовно правителство левицата е била фактор за стабилност и сигурност. Тя отново повтори, че не би работила в коалиция с ГЕРБ и ДПС, а партията ѝ имала ясен план за изход от кризата.

"Имаме четири работещи решения, с които гарантираме, че ще преведем България и народа си по-спокойно през следващите месеци. Първото, ако ни дадете повече доверие и участваме в следващия кабинет - налагане на мораториум върху цената на газа, водата и парното за битовите потребители. Второ, сериозна програма за компенсация на бизнеса за разликата в цените. Трето - продължение на социалната програма и социалните приоритети. И четвърто - незабавни преговори с "Газпром"", заяви Нинова.

Нагласата на ДПС е победа на 2 октомври, обяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ. По думите му било крайно време да бъде пресечена лъжата в политиката и не само в нея.

"Крайно време е да възстановим нормалността в политиката. Ние от дълги години призоваваме за това, но нормалността и възстановяването на нормалността не означава пък реваншизъм. За да има просперитет в обществото, трябва да има обединение, трябва да има диалог и затова нашата нагласа е победа.", каза Карадайъ.

От "Възраждане" се обявиха за единствената партия, която е способна да реши газовата криза в България.
Ще се борят да бъдат първа политическа сила през октомври и не виждат възможност за коалиране, с която и да било от политическите сили.

"По отношение на кризата с газа "Възраждане" е единствената партия, която дава заявка и която реално е в състояние да подобри отношенията с Русия, говорим за търговските, за туристическите, за културните, така че единствената партия, която е в състояние да реши, енергийната криза въобще, и в частност кризата с газа, това е "Възраждане".", Николай Тренчев от "Възраждане".

Въпреки ,че миналата седмица инициираха разговори за широко патриотично обединение, от ВМРО подадоха днес документите самостоятелно с надеждата отново да участват в управлението на страната. Обясниха ,че оставят открит диалога с формации като КОД и НФСБ и отново обявиха темата за Република Северна Македония като свой основен приоритет.

"Когато ВМРО отново управлява, интересът ни по темата РСМ ще бъде защитен отново и така нареченото вето ще бъде възстановено в пълната му сила, тъй като коалицията анти- Македония клекна и продаде българския интерес без да има нужда и събитията в Скопие го доказаха. Отиваме с амбицията да защитим този интерес.", каза Ангел Джамбазки от ВМРО.

От "Ние идваме" пък казаха, че след като всички до момента са заявили готовност да са първа политическа сила, за тях очевидно остава да са втора. Подчертаха, че в борбата с корупцията идеологията е вредна и отново настояха за обединение.

"Това, че се регистрирахме самостоятелно, не пречи за още една възможност в следващите 10 дни да се създаде такова обединение. Очакваме тези, от които зависи това обединение - "Продължаваме промяната", "Демократична България" и другите, да осъзнаят че отговорността за случилото се и неслучилото се ще е обща. Ако имат желание, могат да я носят. Ние ще я носим.", подчерта Арман Бабикян от "Ние идваме".

От "Български възход" подадоха документи с други мандатоносители и обясниха, че за тях като нова партия, тази регистрация е надбягване с времето с цел спазване на законовите изисквания .

"Преценихме, че е по-добре да не изчакаме окончателното решение на съда за вписване на политическите партии и за тези избори се заявяваме с партии-манадатоносители и съмишленици- Партия "Свобода", Партия на зелените и Земеделски народен съюз.", обясни Даниела Дашева - член на ИК на "Български възход".

Утре е последният срок за подаване на документи в Централната избирателна комисия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук