Симулатор на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК) показва как се гласува чрез машина. Той е достъпен за всички граждани, които искат да упражнят машинното гласуване, за да са подготвени за изборите за народни представители на 2 април. 

Симулаторът на машинно гласуване се намира в дясната част на сайта на ЦИК. След като се избере, се отваря нова страница, на която се визуализира машина.

На нея е изписано "Избори за Народно събрание 2 април 2023 г." , както и "Поставете картата в долния отвор на машината". "Картата" се намира в горния ляв ъгъл на екрана. С мишката тя трябва да се премести до "отвора" на машината. На устройството ще се появи бюлетината със списък с партии и коалиции, без да се споменават наименованията им.  Има и опция за връщане назад, за да бъде променен изборът.

За избор на преференция са посочени и примерни номера на кандидати в дясната страна на бюлетината. След избора, има опция "Преглед", която се намира в най-долния десен ъгъл на бюлетината. 

В случай че не е отбелязана партия, коалиция или независим кандидат, опция "Преглед" връща обратно към "бюлетината", за да бъде направен избор. Ако изборът вече е направен, натискайки опция "Преглед", се появяват две възможности - за гласуване или за промяна на избора.

При "Промени избора" избирателят се връща отново към бюлетината.  Ако е избрана опция "Гласуване", вотът е упражнен и избирателят получава бюлетина от машинно гласуване, която трябва да се постави в прозрачната кутия за бюлетини от машинно гласуване, която е визуализирана в лявата страна на екрана. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук