Следващият парламент трябва да състави правителство. Единствената причина да не се формира правителство в следващия, би била стратегията на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да запазят радикалната си опозиция на ГЕРБ до местните избори. Но ако това се случи, лидерите на тази коалиция ще бъдат неприятно изненадани на местните избори.

Това каза в интервю за БГНЕС политологът проф. Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки.

Тя заяви, че българските политици действат и говорят все по-ирационално. Според нея хората не са толкова ирационални, колкото политиците. Избирателите вече са наясно с две неща: първо, че следващото редовно правителство не може да бъде никакво друго, освен съставено от ГЕРБ и ПП/ДБ и второ, че ако с още шест месеца се отложи формирането му, загубата на държавата ни от липсата на управление може да бъде с катастрофални последици.

За разлика от гражданите, политиците все още калкулират някакви евентуални електорални загуби или тактически предимства.

„От тази гледна точка просто мисля, че ако не се формира правителство, това ще бъде изключително погрешен ход, не само защото България със сигурност ще загуби много, но също така, защото не ми се вярва от този ход ПП и ДБ да спечелят“, подчерта политологът.

Проф. Коларова отбеляза, че не можем да очакваме повторение на резултатите от предишните избори. Първата причина са променените обстоятелства – тук значение има не толкова вторият списък „Магнитски“, и подновените разследвания за корупция по време на управлението на ГЕРБ, колкото проблемите с бюджета, нарастващия дефицит, които се отнасят до управлението не само на ПП, но и на служебните правителства на президента Румен Радев.

„Втората причина, обаче е по-важна. Тя е свързана със засилващата се умора и нарастващото чувство за безизходица, което фактически се генерира от тези пет поредни, в някои отношения безсмислени и на практика безрезултатни, опити за съставяне на правителство“, коментира тя.

Политологът обясни, че ако социологическите проучвания, които се публикуват, вярно отразяват нагласите на избирателите, може да очакваме един паритет, при който преднината на едната и другата от двете коалиции, ще бъде по-скоро символна, отколкото реална, свързана с това кой първи ще получи мандат, отколкото с това кой има по-голямо присъствие в парламента.

„Представете си, че разликата е толкова малка, че ПП и ГЕРБ имат еднакъв брой мандати с малка разлика на гласовете, тогава въпросът коя е по-голямата парламентарно представена партия е доста условен“, обясни проф. Коларова и посочи, че вероятността това да се случи не е малка и показва колко формална би могла да бъде евентуално победата на изборите.

Тя добави, че ако политическите формации имат същите стратегии, които имаха в предишния парламент, второто място в някои отношения би им дало повече стратегически предимства от първото. „Поне до момента проучванията показват, че този паритет вече ще постави въпроса за формирането на коалиция между ГЕРБ и ПП/ДБ ребром и отговорността за формирането на коалиция ще бъде още по-ясна“, допълни политологът.

Проф. Коларова прогнозира, че в 49-ото Народно събрание ще влязат пет политически формации. Тя уточни, че ролята на малките партии – „Има такъв народ“, „Български възход“ и „Левицата!“, които ще останат под 4-процентната бариера, е да ерозират подкрепата съответно за ПП, „Възраждане“ и БСП.

„Би трябвало да има някаква радикална промяна в предпочитанията на избирателите, което не виждам, за да се стигне до това някоя от тези три партии да влезе в парламента“, уточни политологът и добави, че ако някоя от тях все пак успее да влезе в парламента, това означава, че референтната им партия ще отбележи много по-нисък резултат.

Проф. Коларова подчерта, че в 49-оно НС ГЕРБ и ПП-ДБ са относително големи политически формации, ДПС и „Възраждане“ са средни и очевидно БСП е малката партия. Политологът смята, че от тази гледна точка, ако първият и вторият мандат отново не бъдат реализирани, дали президентът ще връчи третия мандат на БСП или евентуално на ДПС, е един важен избор.

„Дотолкова, доколкото ДПС непрекъснато е обект на обвинения в корупционни практики, а президентът еднозначно иска да се идентифицира с твърдо антикорупционна позиция, предполагам, че връчването на третия мандат на БСП е просто неизбежно за него“, заключи проф. Коларова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук