До момента имаше постъпили общо 99 сигнала за купуване на гласове.

Образувани са 46 досъдебно производства по линия за престъпления против политическите права на гражданите. Това заяви в Приморско вътрешният министър Калин Стоянов.

По думите на Стоянов към тези резултати не са включени данните от специализираната полицейска операция, която се провежда днес на територията на област Перник и област Добрич.

„Схемите са същите - опрощаване на дългове. Сумите, които се предлагат за момента, са между 50 и 100 лева.

Предполагам, че в последния момент може да има някаква промяна, но ще следим този процес. Към момента имаме образувани 4 пъти повече досъдебни производства, а сигналите са около 2,5% повече.

Аз лично си го обяснявам с два мотива: на първо място, гражданите имат по-голямо доверие и подават повече сигнали, и, на второ място, ние много от рано се ориентирахме този път и поставихме задача на хората, които ни предостават информация и реално имаме много оперативни сигнали, които в момента отработваме", заяви вътрешният министър.

Вътрешният министър коментира и темата с връчването на фишове и наказателни постановления на шофьорите, които преминават през границите на страната ни.

"Връчването на фишове стартира миналата година. За да се справим с пътния травматизъм, едно от решенията е, този, който е нарушил правилата, да си получава наказателното постановление, глобите по фиш, и да си ги плаща.

Само и единствено ако се плащат глобите това е единият от начините да пречупим чувството на безнаказаност, което царува от години по българските пътища.

Още през миналата година с цел наваксване на невръчените документи, които са наистина много, разпоредихме на контролно-пропускателните пунктове да се извършват справки по автоматизираните информационни системи, конкретно административно-наказателна дейност, и там, където има невръчени наказателни постановления и фишове, да се връчват на място.

Имаше ситуации, при които много от гражданите не знаеха, че имат нарушения, и много голяма част от тях поискаха на място да заплатят глобите си", добави министърът на вътрешните работи, цитиран от БГНЕС.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!