Машините намалиха с 500 000-600 000 души броя на гласувалите. Три пъти спадат - през миналите юли и ноември и сега през октомври.

Преди тях гласувалите бяха 3,3 млн. БСП загуби 100-150 000 гласа. Това каза за пред Нова Нюз математикът проф. Михаил Константинов.

„Числото 6,5 млн. е на хората, които живеят на територията на България, това число се знаеше. Има и много български граждани извън страната. Това е гражданин с български документи са самоличност. Около 8,2 българи по целия свят.

Избирателните списъци съдържат повече имена от реално живеещите, тъй като те имат постоянен адрес у нас. 1,4 млн. са мъртвите души, те се увеличиха, защото населението намаля“, смята той.

По думите му действителните гласове за партиите над бариерата от 4% са 2,5 млн.

„Като разделите това число на 240, то един мандат средно е 9500 гласа.  В Кърджали например депутат от „Български възход“ влиза точно с толкова, но те не са получени само там, защото партията е малка и никъде не набира достатъчно гласове за един мандат.

Избирателната система е двойно пропорционална - на национално и на регионално ниво. При втория случай може с по-малко гласове да се вземат мандати. Разпределението по райони се обявява когато се преброят всички мандати“, обясни той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук