Осми месец прокуратурата крие истината за „златните паспорти“, пише "Труд". Въпреки изричния текст в закона, приет още през март от предното Народно събрание по предложение на ДПС, предвиждащ в рамките на 6 месеца да бъде направена проверка кой и по какъв начин е получавал българско гражданство срещу инвестиции, и досега не е ясно нито какви са резултатите, нито дали прокуратурата и ДАНС изобщо са направили въпросното разследване. За това алармираха днес на брифинг председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.-председателят на НС Йордан Цонев и зам.-шефът на парламентарната група на движението Хамид Хамид и призоваха за отговори на въпроса има ли такава проверка и съответно какви са резултатите от нея.

Тримата представиха примери за притеснителна симбиоза между енергийния олигарх и медиен монополист Иво Прокопиев, оглавяваният от него кръг „Капитал“ и прокситата му в политиката от една страна и държавното обвинение от друга. 

Един от най-символните е именно схемата за предоставяне на българско гражданство срещу фиктивни инвестиции. Схема, която бе прекратена именно по предложение на ДПС с поправка в родното законодателство, която забрани издаването на БГ паспорти на чужденци срещу пари. С въпросното изменение бяха прекратени и спекулациите, разпространявани именно от кръга „Капитал“, че участие в нея имал депутатът от ДПС Делян Пеевски, който дори беше санкциониран от САЩ по закона „Магнитски“ въз основа на фалшивите твърдения и доноси, правени от проксита на Прокопиев.
 

Именно Пеевски бе един от вносителите на поправката, забраняваща издаването на „златни паспорти“, като пак по негова инициатива и колегите му от групата на ДПС беше предвидено и извършването на проверка от страна на прокуратурата и ДАНС на вече предоставените тескерета на чужденци. Отделно, отново от ДПС, сезираха ДАНС и по сигнали, че срещу фиктивни инвестиции българско гражданство са получили над 100 лица главно с руски и китайски произход.

При това в период, в който начело на Българската агенция за инвестиции бе приближеният до кръга „Капитал“ и бивш фирмен адвокат на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков – Стамен Янев. 

Очакванията бяха, че проверката, направена от институциите, ще даде яснота именно за тези взаимовръзки и най-вече – за ролята на кръга „Капитал“ в грандиозната схема, заради която в началото на годината от Европейската комисия размахаха пръст на България. Мълчанието на прокуратурата по нея обаче повдига съмнения за чадър от страна на държавното обвинение над Прокопиев и управлявания от него кръг. Съмнения, които битуват в общественото пространство отдавна, предвид факта, че прокуратурата наруши собствените си традиции и практика и се отказа да обжалва пред ВКС оправдателната присъда на по-долната инстанция по делото срещу Прокопиев по аферата EVN.

Именно заради тези факти, както и за да лъсне истината по схемата за „златните паспорти“ от ДПС днес обявиха, че настояват за информация от прокуратурата по проверката и дали изобщо е извършена. Призоваха медиите също да повдигнат завесата като зададат тези въпроси на държавното обвинение. Дадоха и още примери за въпросната „симбиоза“ между държавното обвинение и кръга „Капитал“. Единият е със сигнала, внесен от тях за „милиционерщината на Бойко Рашков“, докато беше вътрешен министър. Вместо прокуратурата да направи реална проверка по него обаче, от ДПС получили само статистика, която вече е била публикувана и от медиите. 

„КС се произнесе и за гражданството на Кирил Петков, че е нарушител на конституцията и е декларирал неверни данни. Прокуратурата и там видяхме какви ги свърши. Те привидно атакуват главния прокурор, но когато ние направихме предложение за промени в конституцията и за ограничаване на правомощията на главния прокурор, те избягаха. И вече буди съмненията за симбиоза – ползват като параван атаките в публичното пространство срещу главния прокурор, а от друга страна прокуратурата ги прикрива“, коментира Мустафа Карадайъ. Хамид Хамид пък припомни отново ролята на Стамен Янев в схемата, като обяви, че от ДПС ще настояват да разберат кой кого прикрива, кой на кого е предоставял гражданство за пребиваване и не е ли това лице, което е подарило земите около Божурище на Кирил Петков и компания, допълни още той.

Попита и дали е вярна информацията, която се е появила, че свързаният с кръга „Капитал“ Стамен Янев е злоупотребявал с удостоверенията за инвестиция и с един сертификат са кандидатствали по 100 чужди граждани, главно китайци.

И докато тепърва предстои да се установи ролята, играна от кръга „Капитал“ в раздаването на „златни паспорти“ на руснаци и китайци, евроатлантическата маска на Прокопиев и хората му вече напълно се пропука по отношение на друг казус – „Лукойл“ и опитите на компанията да заобиколи санкциите на ЕС посредством дерогацията за внос на руски нефт, договорена от България с ЕК. Заради опитите на служебния кабинет с пригласянето на ПП и на медиите от кръга „Капитал“ да изкарат въпреки ясната позиция на Брюксел в противното, че дерогацията позволява руската компания да изнася към трети страни продуктите, преработени у нас, в края на миналата седмица от ДПС внесоха законопроект, изрично забраняващ подобен износ. Така реално записаха на хартия становището, вече ясно изразено от ЕК. Законопроектът бе одобрен вчера на първо четене на заседание на енергийната комисия с гласовете освен на ДПС, на ГЕРБ и на ДБ. Но без подкрепата на ПП, които гласуваха „въздържал се“ заедно с БСП и „Възраждане“.

Така много ясно се очерта къде точно минава евроатлантическата линия на разделение, като от ПП останаха от страната на формациите, защитаващи проруските интереси. Факт, който отдавна се знаеше предвид факта, че партията реално е прокси на кръга „Капитал“ в политиката, но яростно беше отричан от Кирил Петков и компания, както и от медиите на Прокопиев.   

„Вчера енергийна комисия прие този законопроект“, посочи днес по този повод Йордан Цонев, като допълни: „Но нас продължава да ни учудва фактът, че част от организациите и хората, които стоят в българската дълбока държава – т.нар. кръг „Капитал“, продължават да защитават позицията, че петролното ембарго на ЕС, което ще влезе на 5-ти декември, не обхваща това“, каза той.

Геополитическият избор на България изисква страната ни да бъде ясен и предвидим съюзник. Трябва да се движим по дневния ред на партньорите на НАТО и ЕС, настоя Цонев и добави, че битката на ДПС ще е ясна, открита и без компромиси.