Жителите на етническия пловдивски квартал Столипиново все още не бързат да пуснат гласа си за настоящите избори, пише TrafficNews.

Ситуацията в махалата е прекалено спокойна за изборния ден, а на въпрос „Защо не отивате да гласувате?”, местните с усмивка споделят: „неделя е”.

Улиците на квартала са доста пусти за изборен ден, а пред училищата, където се пускат бюлетините има предимно членове от избирателните секции. Почти на всеки ъгъл в квартала има полиция или жандармерия, които следят за нормалното протичане на изборите.

Малко преди 15:00 часа избирателната активност в повечето секции на училищата „Пенчо Славейков” и „Найден Геров” е между 5% и 6%. В повечето секции до момента са гласували между 20 и 30 души от общо 600 – 700 избиратели. Единствено в една от класните стаи в ОУ „Найден Геров” своя глас са пуснали 90 души от общо 796, което е над 11%.

Председатели на секционните комисии споделиха, че гласуване е било по-активно в сутрешните часове, а по тенденция от предходни избори, жителите на Столипиново се активизират в края на изборния ден.

В СУ „Симон Боливар” в Изгрев също се наблюдава ниска избирателна активност, макар до момента някои от секциите да отчитат над 20% гласували.

Междувременно, спокойно и с не особено висока избирателна активност тече гласуването в „Северен”. Активността в секциите в 2 от големите училища в района, където се провежда гласуване е между 15 и 20 % до 12 часа. В ранните часове на следобяда обаче хората са се активизирали, твърдят председатели на СИК.

В една от секциите в ОУ „Райна Княгиня” има поставени две машини, тъй като в списъците има повече от 1000 души. Активността в секциите във Френската също не е много висока. В една от тях до 12 са гласували едва 5 % от гражданите от списъците.

За разлика от предишните избори с машинно гласуване, сега вотът тече спокойно и без особени проблеми. Независимо на каква възраст са, гражданите не изпитват сериозни затруднения да упражнят вота си.

Ниска е избирателната активност към 16 часа в цялата страна. Едва 25,58% от гражданите са упражнили правото си на глас - общо  1 688 944 души. В Пловдив /16-ти МИР/ активността е 25,7% или с други думи приблизително същата, както на национално ниво.

Един на всеки четирима пловдивчани с право на глас вече е дал своя вот, като най-висока остава в район „Централен“ – 29,23%, следван от район „Западен“ - 26,89% , а най-ниска отново е в район „Източен“ – 15,94%. 

Избирателната активност в 17 МИР към 16 часа е 21,70%. Най-висок отново е процентът на гласувалите в Община Брезово  - 27,89%, следвана този път от Община Асеновград - 25,19%, а най-нисък остава процентът на гласувалите в Община Раковски - 12,82%.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук