Държавата е виновна за апокалипсиса по пътищата, тъй като липсва организация на движението. Това заяви председателят на Съюза на центровете по авто-мото подготовка Йонко Иванов в в предаването "Денят ON AIR" по повод катастрофата с кола на НСО, в която пътува Кирил Петков.

Според председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков автомобилът на НСО по "груби сметки" е карал със 120-140 км/ч, преди да види, че някой му препречва пътя, не в момента на удара.

"Служителят на НСО би трябвало да опази охраняваното лице и да пази живота на околните. Колите на НСО никой не ги спира, те не се движат по закона за движение по пътищата", заяви Радков. 

Той обвини Агенция "Пътна инфраструктура", че не е осигурила видимост между двата пътя - имало големи храсти.

Двамата коментираха и решението на Административният съд в София, който постанови спиране на реорганизацията на движението в центъра на столицата, защото не се основава на никакъв административен акт или закон.

"В европейските столици такива неправилни решения няма. Там хората правят от малкия път голям път. Там хората също правят велоалеи, но не е задължително велоалеята да е на платната за движение", каза Христо Радков.

Според Йонко Иванов големият тротоар на НДК трябва да се използва, тъй като не е редно да се спира транспортният поток, зареждането на магазини, възможността за преминаване на линейки. По думите му велоалеите нямат означение за посока на движението.

"На "Патриарха" тротоарът е много широк, там може да бъде велоалеята, няма нужна да бъде сваляна на пътното платно. На "Витошка" тротоарът е по-малък, но може да се измести градинката 2 м навътре", каза още Радков.