Условията са били крайно неподходящи за скоростта, с която се е движел автомобилът. Тя е била над 200 км/ч, според мен.

Това коментира рали шампионът Костадин Щерев по NOVA, по повод бруталната катастрофа с жертви в Пловдив.

Във фаталната нощ шофьорът - 21-годишният Кристиан Екмекчиян, и приятелката му загинаха, а двама младежи бяха приети в тежко състояние в болница в Пловдив.

Състезателят отбеляза, че не се вижда спирачен път на мястото на инцидента, а гумите били некачествени.

"Младежът не е бил подготвен за подобна скорост. Младите шофьори си разчитат на късмета и натискат газта", коментира още Щерев. Според него загиналият шофьор е нямал никакво време за реакция, предвид скоростта, с която се е движел.

"Дошъл е за една секунда от кръстовището до мястото на инцидента. Докато си помисли, той вече е минал 60 м. Той не е имал време да реагира. Автомобилът е разцепен на две - това означава, че скоростта е била изключително голяма.

Обрат в състоянието на младежите, оцелели в адското меле в Пловдив

Експертното ми мнение като пилот е, че гумите не са били изобщо подходящи за дадените условия, момчето е било неподготвено за тази скорост, което напоследък се случва и това е най-голямата грешка като млад шофьор", коментира Щерев.

Той даде пример, че ако караме със 100 км/ч минаваме 27 метра за секунда. Ако караме с 200 км/ч минаваме 58-59 метра за 1 секунда.

"Реакцията от кръстовището дотук - той е дошъл за под 1 секунда от кръстовището до мястото на инцидента - според мен е нямал абсолютно никакъв шанс за реакция Мозъкът на нормалния шофьор реакцията му е 1,2 секунди при дадени условия", допълни рали шампионът.

Според рали пилота през първите 5 години от стажа на младите шофьори трябва да са ограничени мощностите на автомобилите, които са им разрешени.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ