Тежкото ПТП стана в ранната утрин на 5 февруари 2019 г. в района на град Сандански. Пътната обстановка била силно усложнена поради гъста мъгла и драстично намалената видимост, констатират от прокуратурата, пише Struma.com.

Участници в катастрофата са 29 моторни превозни средства, сред които товарни композиции, автобуси, лекотоварни и леки автомобили. 

В резултат на ПТП са били причинени физически травми на повече от 14 лица, в това число пътници и водачи, което наложило хоспитализацията им. Вследствие на претърпените тежки увреждания и настъпилите от тях усложнения двама от пострадалите починали. 

Един мъж е загинал, сигнализирайки на попътно движещите се след него автомобили за настъпилото произшествие, при което бил ударен от товарна композиция.

Според показанията на участници в катастрофата, които успели да го забележат преди това, предупредителните му действия довели до намаляване на скоростта на движение и предотвратяване на по-големи последици от автокатастрофата. За смъртта на лицето е проведено отделно наказателно производство. 

Моторните превозни средства са били с множество щети, като част от тях са били повредени и негодни за употреба. 

В хода на досъдебното производство, водено от Национална следствена служба, са били извършени множество експертизи, изследвания, огледи, разпити и проучване за причините и условията, довели до изключително тежкото пътно произшествие. 

Причината за катастрофата е несъобразената скорост на шофьорите с пътните условия - намалената видимост, която изисквала движение със скорост далеч по-ниска от разрешената в района на пътния участък - не повече от 30 км/ч. 

Управлението с несъобразена скорост е довело до невъзможност за водачите да спрат автомобилите си своевременно, поради което е последвала верижната катастрофа.

Множество от травмите и материалните щети пострадалите лица са си ги самопричинили със собственото им виновно поведение, отчитат от прокуратурата. 

В хода на разследването, след обстойно и задълбочено изследване на фактите по случая и експертната им оценка, е установено, че смъртта на двамата загинали, настъпила вследствие на претърпените травми при катастрофата, и причинените тежки травми на други участници в движението е резултат от проявеното виновно поведение на трима водачи - Г. З., И. Г. и С. С. Същите са били привлечени в качеството на обвиняеми от Окръжна прокуратура-Благоевград. 

Предстои делото да продължи в съда. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!