Министърът на отбраната Георги Панайотов потвърди информацията за инцидента с майор Валентин Терзиев, че мишената е падала много по-бързо, възможно е пламъкът да е прогорил парашута, още няма установени с категоричност факти.

Защо задачата не е била прекратена на мига, в който е станало ясно, че мишената пада много бързо, опита да обясни Панайотов. Спазени са изискванията за отдалеченост от брега и пускане от 7000 м на мишената. "Между 4 и 7 хил. метра се извършва стрелбата и тук е въпросът защо тя не е прекратена, щом мишената е паднала под тази височина", заяви обаче той пред bTV. 

И пилотът може да вземе решение за прекратяване на мисията, и този, който го командва от земята, коментира още Панайотов. На 1200 м височина изтребителят изчезва от радарите, летял е 950 км/ч.

Военният министър огласи последните думи на майор Терзиев, секунди преди да се разбие!

На министъра докладвали, че тази височина не е била критично ниска.

Пределната за учението е била 2000 м, но 1200 е височина, от която пилотът може да се измъкне, да вземе решение. Става обаче въпрос за нощ, непрогледно е, не сме сигурни, че майор Терзиев, изпълнявайки задачата, е имал време да проследи къде в момента се намира над земята. И тук идва ролята на тези, които го командват, да му кажат.

С тези думи за първи път военният министър намекна за грешка на командването. Панайотов отрече категорично да внушава хипотезата за пилотска грешка. В никакъв случай не става дума за това, категоричен бе той. Но не отговори директно на въпрос тогава за грешка на командването ли става въпрос. Боравя с данните на военна полиция, те не търсят и установяват вина, обясни министърът.

С майката и с брата на загиналия ас се е видял, тогава съпругата му не е била в къщата и той не е разговарял лично с нея.

"Защо се скатаваме в миши дупки, оставят вас да говорите пред обществото празни приказки, г-н министър", написа му тя снощи във фейсбук.

Жена, която скърби и има моето пълно съчувствие, отвърна Панайотов. Но не, не са празни приказки, черната кутия ще отговори предприел ли е нещо майор Терзиев в тези последни 13 секунди.

Вдовицата на майор Терзиев към министър Панайотов: Кой беше този "болен мозък", който...

Да обещае на Димитрина Попова, че вината няма да бъде стоварена върху загиналия й съпруг, призова го водещата.

Майор Валентин Терзиев е герой и съм го предложил за най-високата военна награда, отвърна министърът. Шабла 2021 е учение, което се провежда не за първи път, разследването ще установи дали някой не си е свършил работата и трябва да понесе отговорност, коментира той.

12 часа и 50 минути е нальотът на загиналия пилот от началото на годината. Ако не се беше случил този трагичен инцидент, до края на годината можешеда има към 60 часа налоьот, техниката е изправна, МиГ-овете ни са надеждни, посочи Панайотов. Докато през 2024 г. бъдат усвоени новите изтребители, разчитаме на тях, напомни той.

Но фоусът дотук е бил върху придобиването на новата техника, сякаш не е мислено после как ще ги поддържаме, коментира служебният МО шеф. Даде за пример и "Пилатос". 

За сътрудничеството между САЩ и България в областта на отбраната, но и във всички останали области говорили президентът Румен Радев и Джо Байдън в Брюксел миналата седмица, обяви Панайотов. Тогава Радев имаше среща с американския президент в рамките на срещата на върха на НАТО, в която участва и Панайотов.