По-тежко остава състоянието на две от децата, участници в снощната катастрофа със сръбски автобус на магистрала “Тракия”. За щастие всички са вън от опасност.

Първо ВИДЕО 18+ от тежката катастрофа с автобус с деца на "Тракия", страшно е!

В малките часове на денонощието в Стара Загора пристигна и служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, който даде повече подробности за състоянието на пострадалите.

Едно от деветте деца, които са настанени в болницата в Стара Загора след тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия", е в критично състояние. Това каза пред Нова телевизия служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. 

В болницата в Стара Загора са настанени 9 деца и двама възрастни.  

„Едното дете е в по-критично състояние. В момента се извършват реанимационни мероприятия, но е хемодинамично, стабилно като показатели. Ще се наблюдава и ще се извърши кръвопреливане. Имаме екипи с консултанти в София, ако се наложи то да бъде транспортирано”, заяви той. 

Детето е на 11 години и е с 3 фрактури на таза и на бедрото.

Извънредно! Автобус с деца катастрофира на „Тракия”, хвърчат линейки, пожарна и патрулки СНИМКА

„В съзнание е, сега поговорих с него. Не мога да кажа, че има 100-процентова опасност за живота му, но състоянието му е критично”, добави Меджидиев.

По думите му още едно дете е настанено в интензивно отделение за наблюдение.

„Останалите деца са в сравнително добро състояние и са контактни. Те са на възраст между 9 и 15 години. Повечето са с разкъсно-контузни рани”, съобщи служебният здравен министър.

В тежко състояние е един мъж. Наложила се е ампутация на единия му крак.

Част от децата, пострадали при тежката катастрофа, вече са изписани. Те са транспортирани до хотел в града. Осигурена им е и храна.

Автобусът вече е изведен от мястото на инцидента на магистрала „Тракия“.

От „Пътна полиция“ на брифинг от мястото на произшествието обясниха, че органите на реда са пристигнали на четвъртата минута от подаването на сигнала.

По неизяснени обстоятелства автобусът е напуснал пътното платно и е навлязъл в канавката. 28 граждани са прегледани в центъра за спешна медицинска помощ. 14 са настанени за лечение.

В по-тежко състояние са три от децата.

Според Димитър Димитров от „Пътна полиция“, причината за инцидента е или грешка на водача или техническа неизправност на автобуса.

На въпроса кога ще бъде отворено движението на магистралата, той отговори: „Има разлята нафта и масла, чакаме да бъдат поставени необходимите материали“.

Взети са проби за алкохол и наркотици на водача на автобуса – и двете са отрицателни. Той не е пострадал.

От прокуратурата обясниха, че водачът е задържан за 24 часа. Образувано е досъдебно производство за ПТП с множество пострадали с тежки телесни повреди под наблюдение на Районна прокуратура-Стара Загора.

Завършил е първоначалният оглед на мястото на произшествието, очаква се да бъде направено повторен оглед на превозното средство, посочи Надежда Белчева, районен прокурор на Стара Загора. 

Изискани са документите за превоз на автобуса от Република Сърбия.

Наблюдаващият прокурор е преценил, че делото е с фактическа и правна сложност и е изготвено предложение разследването да бъде водено от следователи от Националната следствена служба.

Основната версия е за отклоняване на вниманието. Какви са били причините ще се изяснява допълнително. Най-вероятно днес след първоначалните действия ще бъде повдигнато обвинение на шофьора.

По отношение на пострадалите деца от обвинението посочиха, че по-голямата част от тях са преминали през центъра за спешна помощ. Те са заедно с пълнолетните си придружители.

В Стара Загора са настанени за лечение 14 деца и 28 са преминали през центъра за спешна помощ.

Припомняме, че както БЛИЦ писа в неделя вечерта автобус със сръбска регистрация, превозващ деца, катастрофира на АМ „Тракия”. Пострадаха 17 деца. Инцидентът е станал между 217 и 218 км в посока София. Автобусът се е обърнал на една страна в канавката, като десетки метри от мокрия банкет са изровени.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук