Невена Терзийска е астролог, занимаващ се се с анализ на натална карта, партньорски хороскоп, ректификация, здравна астрология, годишни прогнози др., пише "Телеграф".

- Невена, как възникна вашият интерес към астрологията?

- Появи се сравнително отдавна, преди около 15 години. Въпреки, че тогава дори не съм осъзнавала дълбочината на тази наука, се опитвах да търся отговори на някои мои въпроси.

До голяма степен го отдавам на това, че моето слънце се намира в Скорпион. Знак, притежаващ голяма дълбочина на мислене, търсещ познание в окултното. Отне ми доста години, за да разбера тази наука. Според мен истината е, че хората узряват малко по-късно за астрологията.

- Помните ли кога и на кой направихте първия хороскоп?

- Много дълго време практикувах моите знания само с близки и приятели. Исках да натрупам значителен опит, преди да започна да работя с хората. Един ден ми се обади моя приятелка, за да ми съобщи, че иска да направя хорокоп на нейна близка.

В началото не се чувствах толкова уверена, но с времето придобих самочувствие. Към момента работя със страшно много хора, с различни интересни съдби и казуси. Радвам се, че мога да насоча или да предложа решение за даден проблем. Моето най-голямо удовлетворение винаги е било да чуя, че съм помогнала и съм била полезна.

- Доколко българите вярваме в предсказанията на звездите?

- Моето мнение е, че все повече българи са отворени към астрологията. Интересуват се, четат си седмичните хороскопи. Напоследък забелязвам, че и все по-повече мъже си правят астрологични прогнози и се съобразяват с разположението на звездите, като се съветват основно за въпроси свързани с работа и бизнес.

Астрологията обаче може да бъде полезна във всяка сфера от нашият живот - здраве, кариера, отношения с деца, роднини, любовни отношения и т.н.

- Много често хората свързват астрологията с различни гадания, дори с гледачки, карти таро и др., има ли някакви допирни точки според вас?

- По-скоро има връзка между астрология и Таро. Картите могат да се използват като завършек на астрологичната прогноза, могат и самостоятелно. Гадания и хороскоп са две коренно различни неща. Наталната карта на човек представлява разположението на звездите и небесните тела в момента на раждането.

Това са точни математически изчисления, които нямат нищо общо с гадания.

- Доколко може да се вярва на астрологията?

- Първо искам да кажа, че този, който си прави хороскоп, трябва да бъде отворен към науката астрология. Намирам я доста по-полезна за хора, които имат дълбочина и желание да работят върху себе си.

Защото понякога се оказва, че проблемите и несгодите ни произлизат от самите нас например. И се налага човек коренно да промени начина, по-който мисли или действа в дадени ситуации.

Астрологията може да бъде от полза във всяка сфера от живота ни, защото ние носим вселената в себе си. Това, което е горе, винаги е и долу. Вселената е разумна и всичко си има първопричина, нищо не се случва случайно.

Светът е закономерен - както Слънцето изгрява и залязва всеки ден, сменят се сезоните и т.н., така и в нашия живот съществуват регулярност, закономерсност и цикличност.

- Тогава всеки ли може да стане астролог?

- На първо място е важно астрологията да представлява силен интерес за човека. Именно тогава, той ще бъде отдаден на това, което прави. Разбира се, има известни астрологични показатели и ако човек ги има в своята натална карта, много вероятно да стане астролог.

Най-вече това е силното присъствие на знака Водолей и планетата Уран. Водолейте, като цяло, са много възприемчиви към астрологията. Лично за мен е важно добрият астролог да бъде с чисто съзнание, търпелив слушател и да бъде емпатичен към своите клиенти.

- Защо астрологията е точна наука и как успява да дава толкова точна информация както за определени периоди така и за конкретни личности?

- Астрологията е една от най-древните науки, възникнала преди хиляди години. Тя изучава движението на Слънцето, Луната, планетите и други небесни тела и синхроността между тях. Самата дума астрология е съставена от думите “астра” - „звезда“ и “логос” - „говоря“, което означава - послания на звездите, наука на звездите.

Чрез анализ на наталната карта на човек може да се прогнозира какво ще бъде здравето му, какви ще бъдат партньорствата му, къде е добре да се реализира професионално, в кои сфери може да допуска грешки и т.н.

Всеки момент на времето има своите уникални, неповторими качества. Човек носи цялата потенция на този момент - момента на раждането. Това е причината, поради която едно е възможно, а друго невъзможно - един става спортист, друг адвокат, трети - художник.

- До колко можем да се доверим на астрологията като наука и може ли да бъде добър ориентир за бъдещите ни планове и цели?

- Разбира се. Когато човек си направи например годишна прогноза, той ще е наясно за какво е добра годината или за какво не е добра. Къде може да има напредък и добри възможности или пък трудности и спънки.

Големият плюс е, че така се информираме и и сме подготвени. Можем да се възползваме от благоприятните влияния на годината или да тушираме негативните. Например, клиентът знае, че през дадени месеци има много добри възможности за успех и реализация и в тези месеци е активен и предприемчив.

Или друг пример - през годината има неблагоприятни показатели, свързани с финанси - трябва да е по-пестелив и да избягва големи инвестиции. Съвместимостта между партньори също е нещо изключително полезно. Може да се анализира доколко този партньор е подходящ за нас, бихме ли могли да имаме удовлетворяваща връзка с него.

Интересен факт е, че ако сменим географската ширина, на която се намираме по време на рождения си ден, можем да променим и фокуса и събитията през годината.

- Половината година почти мина какво ни очаква според звездите следващите 6 месеца?

- Най-хубавата новина за 2023 година според мен е, че няма аспекти, свръзани с войни, глобални конфликти и рискове от големи катаклизми. Изминалите години бяха трудни от тази гледна точка, защото тежките планети сключваха дисхармонични аспекти помежду си.

Няма да има ситуации без изход, но ще трябва да се вземат важни решения. Годината ще бъде по-спокойна и умерена. 2023-а е година на сблъсък между реализъм и идеали и ще бъде крайно време да стъпим реалистично и здраво на земята.

През 2023 Плутон влезе в знака Водолей, което е голямо астрологично събитие, тъй като той стоя около 20 години в Козирог. Плавно навлизаме в една съвсем нова епоха, в която ще има революционни промени за цялото човечество. Тепърва ще има още по-голямо развитие в света на технологиите, за което даже и не предполагаме.

От финансова гледна точка ситуацията е доста по-добра от изминалата година .Тази година ще се говори повече за пари, бизнес. Ще се наблюдава засилено строителство, инвестиции в недвижимости и инфраструктура. Най-вероятно ще се наблюдават и финансови реформи.

Пазарът се очаква да бъде стабилен, без големи сривове и сътресения, с някой малки изключения. През месец юни имаме много хубави влияния за финансова стабилизация.

Втората половина на юли и целия август през тази година няма да бъдат подходящи толкова за почивка, колкото за работа. Ще бъде много динамично работно време. Началото на август има страхотен аспект, подходящ за комуникации, бизнес и подписване на ползотворни договори.

Септември ще бъде месец по-подходящ за почивка и отдих. Последните месеци от година ще носят малко повече напрежение. То ще се усеща най-вече през октомври, тъй като в месеца ще имаме слънчево и лунно зътъмнение. Напрежението ще се усеща до средата на ноември.

- Има ли определен период до края на годината, в който трябва да бъдем особено внимателни?

- По-внимателни трябва да бъдем на първо място по време на коридора на затъмненията, който е между 14 и 28 октомври. Слънчевите и лунни затъмнения винаги са носили много силно послание, кармични обрати, но и много стрес. В миналото астролозите са гледали доста по-фаталистично на тях, в наши дни доста често се тълкуват като някакво ново начало.

При всички положения обаче, в тези дни трябва да бъдем по-внимателни, да избягваме всякакви важни решения и операции, в случай, че зависи от нас. Затъмненията през октомври ще се усетят най-вече от хора, родени в дните около 14 октомври и 26 април.

Другият период, който носи повече стрес и напрежение, е месец ноември. Като най-критичен период бих определила до към средата на месеца, където може да имаме внезапни обрати и нежелани промени.

- Модерно е да се говори за ретроградния Меркурий, още колко такива периода има в годината и от какво да се пазим?

- Да, темата с ретроградния Меркурий става все по-актуална. Все повече наблюдавам хора, работещи в различни сфери, да се съобразяват с неговата ретроградна фаза - брокери, счетоводители и т.н.

Това е така, разбира се, защото по време на ретроградния Mеркурий се объркват нашите комуникации, договори, техника, коли, пътувания. По време на ретроградната фаза е много подходящо например да ревизираме стар договор, но в никакъв случай да не подписваме нов.

Едно малко уточнение - ретроградният Меркурий не влияе по негативен начин на хора, които в рождения си хороскоп са с такава позиция.

До края на година остават още два периода на ретроградност. От 23 август до 15 септември в земния знак Дева. В този период може да има доста работни обърквания, като най-потърпевши ще бъдат хората от зодия Дева.

Периодът ще бъде по-подходящ за почивка, отколкото за активна работа. От 13 декември до 1 януари 2024 г. в земния знак Козирог и в огнения знак Стрелец. В този период може да се наблюдава обърквания свързани с пътувания около празниците.

Друго важно астрологично влияние ще бъде ретроградната фаза на Венера, като това явление ще се случи от 22 юли до 3 септември в знаците Лъв и Дева. В този период могат да се възобновят стари проблеми в личните отношения и да се преразгледат актуални връзки. Ще бъде неблагоприятно време за създаване на нови такива.

- Ако звездите описват добре нашия живот, можем ли да избягаме от това което е написано на астралната ни карта и как?

- Това е много интересен въпрос. Трудно бихме могли да избягаме напълно от наталната си карта и да имаме коренно различен живот. На мен ми се струва дори невъзможно. Но все пак имаме свободна воля и голяма част от събитията в нашия живот зависят от нея.

Хороскопът е един фундамент, една основа, върху която човек стъпва. Той показва нашите силни и слаби страни, както и възможността за реализация и успех в различни сфера. Има обаче сериозни тенденции за събития, заложени още преди нашата инкарнация.

- Наталната карта винаги ни е изглеждала много трудна за разчитане, на какво точно трябва да се обърне внимание в нея?

- Изглежда доста трудна за хора, които не се занимават с астрология при всички положения. В нея всичко е важно и носи своето значение. От основно такова е знакът на Слънцето, т.е. зодията.

Асцендентът също е много важен. Знакът, в който се намира Луната, пък показва емоционалния свят на човека, който понякога няма нищо общо със самата зодия. Разбира се, много са важни и домовете, и разположението на планетите в тях, както и аспектите помежду им.

- Какво е значението на асцендента?

- Знакът, който е на асцендента, също е една много актуална и обсъждана тема. Той със сигурност има много важна роля в хороскопа. Има доста твърдения, че асцендентът се проявява по-късно в живота.

Напротив, асцедентът е моментът, в който новороденото поема своята първа глътка въздух и се проявява веднага. Ако едно бебе е много шумно и плаче много, вероятно да е с асцеднент Овен, ако е по-кротко - Телец и т.н.

Асцендентът е свързан с думата „начало“ във всеки неин смисъл - ние винаги стартираме нещо по нашия асцендент. Счита се, че изгряващият знак е изписан на лицето на човека. Ние приличаме основно на нашия асцендент - лице, поглед, структура на тялото, първото впечатление, което правим.

Показва не само как изглежда човек, но и какво впечатление прави той, как го приемат. Доста често асцендентът дава и предразположения към определени професии.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук