Комисията за защита на личните данни започва производство в Националната агенция за приходите (НАП), след като е била уведомена от приходното ведомство за нарушение на сигурността на личните данни.

От НАП съобщиха, че са декларирали готовността си за цялостно съдействие за изясняване на всички обстоятелства на среща на ръководствата на двете институции.

На срещата са били дискутирани още следващите стъпки, които трябва да предприеме приходната агенция, като е било съобщено, че скоро НАП ще подготви и пусне в сайта си приложение, чрез което гражданите да проверят дали техни лични данни са станали публично достояние.
 
Близки и роднини на Кристиян Бойков, който беше задържан заради изтичането на данни от сайта на НАП, не вярват, че 20-годишният младеж е в основата на киберпрестъплението.

Кристиян е хакерчето, ударило НАП и удивило Борисов

"Неговият бивш съученик Илия Иванов смята, че приятелят му е набеден от някого. В подобни ситуации почти винаги се пробива човешкият фактор', коментира бившият шеф на ДАНС-Пловдив и експерт по антитероризъм Ангел Стоев.

Съученик на вълшебния хакер с невероятна версия за случилото се

"Нормално е да има противоречиви коментари дали Кристиян е виновен за „хакването“ на сайта на НАП или няма нищо общо с това", коментира неговият адвокат Георги Стефанов, цитиран от Дарик.

Той е категоричен, че към момента няма никакви доказателства, че клиентът му е в основата на престъплението.
 
Прокуратурата повдигна обвинение на Кристиян, което предвижда лишаване от свобода от 5 до 8 години и глоба до 10 000 лева. Очаква се утре магистратите да решат дали да го оставят за постоянно в ареста.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!