Мистериозната Мира Добрева, ключов играч в схемата за крадене на имоти в София чрез фалшив подпис на Бойко Борисов, е била заловена в петък сутринта. Граничали са спрели дамата на ГКПП Гюешево, която опитала да премине в Македония. Тя е била обявена за общодържавно издирване, потвърдили пред "24 часа" от МВР. Оказа се, че истинското име на посредническата в аферата "Драшков-брат", е всъщност Ивелина Я.
Мира Добрева е уредила с незаконни 14 декара в центъра на София бизнесмена , брат на уволнения зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков.
Дамата официално се води безработна, но запознати твърдят, че има доходоносен бизнес с измами и е била и друг път обект на полицейско разследване. Ивелина е тайнственият посредник при крупната имотна кражба в кв. "Стрелбище". Тя е снабдила Петър Драшков с подправен договор за покупко-продажба, скица на парцела, данъчна оценка и квитанции, че имотът е платен на кметството. Представяла се е за служител в Столична община. Добрева твърдяла, че е получила за услугата няколко милиона евро.
Скандалът гръмна преди два месеца , след като Бойко Борисов обяви, че е подправен негов подпис и договор менте от кметството е откраднат апетитен имот.
Разпоредената от кмета Бойко Борисов проверка в община "Триадица" установи, че никога златният терен не е бил обект на продажба , нито в касата на София е влязла и стотинка за него. На мястото на конфликтният терен е трябвало да се изградят детска градина и училище, както и блокове с офиси.
Договорът менте е сключен между общината и фирмата "Сида-С" ЕООД, чийто собственик е бил Петър Драшков. Проверка в Агенцията по вписванията показва , че на 4 август т.г. той е продал парцела, на чийто терен има и недовършено училище на дружеството "Симеон-2", притежание на Емил Димитров и хотелиерът Славян Теофилов. За да купи имота "Симеон-2" , е теглил ипотечен кредит в размер на 10 млн. евро, който покрива 100% от цената.
Дългът трябвало да се върне на кредитодателя до юли 2010 г. , като е фиксирана и опция това да стане с пари от продажбата на застроени на терена апартаменти.
Преди да се освободи от скандалния имот , Драшков-брат го е ипотекирал за 1,2 млн. евро. На 11 август обаче се е издължил и ипотеката е била заличена.
Срещу се води дознание за измама в особено големи размери на бизнесмена Емил Димитров. /БЛИЦ