След разследване на Канал 3 - арестуваха кмета на община Чупрене Ваньо Костин. Късно следобед той бе изведен с полиция от сградата на общината и отведен в ареста.

Тази сутрин прокурори от Специализираната прокуратура и КПКОНПИ, подпомогнати от жандармерията влязоха в общината, където извършиха претърсвания, иззеха документи и проведоха разпити.

Кметът е задържан за 24 часа, като утре Специализираната прокуратура ще я удължи на 72. Предстои също утре той да бъде привлечен като обвиняем по член 282 от Наказателния кодекс, който предвижда до 5 години лишаване от свобода, ако бъде признат за виновен.

За 24 часа е арестувана и съпругата на кмета – съобщиха за Канал 3 от пресцентъра на прокуратурата. 

Това се случи след Разследване на Васил Иванов, при което стана ясно, че кметът продава 200 декара земя, която ще попадне в бъдещата ски зона "Миджур" на майка си, баща си, брат си и жена си на смешно ниски цени - почти на данъчна оценка, при положение, че с откриване на ски комплекса се очаква цената им да поскъпне стократно.

Формално кметът продава тези 200 декара на роднините си чрез няколко търга. Меко казано – нагласени. При всеки от търговете се явява само по един купувач – съответният негов роднина. Защото никой друг не е знаел за тези търгове. Кметът не ги обявява на сайта на общината, както е по закон. А в някои от случаите, когато все пак е пускал обява в неоткриваем на щандовете видински вестник, не е изчаквал законовите 15 дни от публикуване на обявата и веднага е провеждал търга. И така печелят единствените кандидати, подали оферти в различните търгове – съответно майка му, баща му, брат му и жена му. 

По тази схема кметът Костин продава земя и на няколко други местни приятели и приближени, но единствено при търговете с майка му, баща му, брат му и жена му, кметът не им е иска и те не са представят задължителните по закон удостоверения, че нямат задължения към държавата и общината, макар че без тях е длъжен да ги отстрани от участие. Върхът на безобразията е търг, в който бащата на кмета, пак единствен участник - кандидатства в търг чрез фирма, а го печели като физическо лице и купува земята като такова. Което е парадокс -  физическото лице не е участвало в търга, но го печели.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!