Eдин от най-големите авторитети на полския престъпен свят Михал Костшева с прякор Каиша получи присъда за кокошкарска кражба на ток. Костшева, който се укриваше от полското правосъдие в продължение на близо 10 години и беше арестуван м. г. в България при спецакция с участието на полски ченгета недалеч от Пловдив в бунгало в Оризари, получи ефективна присъда от 5 години затвор, пише „Монитор“.
 

Във вторник Окръжният съд в Ополе сложи край на процеса срещу Каиша, който беше подсъдим по четири обвинения - производство на големи количества марихуана, вкарването и в оборот, кражба на електроенергия и участие в организирана престъпна група.
 
Каиша вече бил осъден веднъж през 2008 година за ръководството на организирана престъпна група, за участие в грабежи, търговия с наркотици и за шумното нахлуване в дискотека Skippens в полския град Ополе през 2002 година. За творчеството си тогава получил наказание от 6 години и 10 месеца затвор. Влязъл да си излежава изработеното, но при една от отпуските "забравил" да се върне - оставали му още 4 години, 9 месеца и 2 дни. Скрил се за известно време в Чехия, а после оттам успял да стигне до България. Пуснал котва в Пловдив, където работел като търговски агент. Живеел в бунгало в Оризари, понаучил български.
 
Точно на 24 май м. г. беше арестуван в бунгалото си, след като полските спецслужби проследили воайжите до България на приятелката му.
 
Веднага след ареста Каиша беше предаден на Полша и започна да си доизлежава присъдата, а успоредно с това тръгна и досъдебно производство за нови прегрешения. За наркопрестъпленията си Михал Костшева е бил осъден да заплати и 28 хиляди злоти (ок. 7 хиляди евро) глоба.