Съдът в Охрид заседава по делото срещу един от биячите на секретаря на българския клуб в Охрид Христиан Пендиков - Илия Спасески. 

Тази сутрин той се яви в залата и пледира невинен. В началото на заседанието Илия Спасески пожела да даде лични обяснения и заяви, че се самоопределя като македонец, съобщава БНТ.

"Разбирам в какво съм обвинен, не се признавам за виновен", каза Спасески пред съда.

Христиан Пендиков отново не се яви на заседанието. Адвокатът му каза, че той се нуждае от лечение, което не му позволява да присъства на делото на този етап.

На предишното заседание, което беше на 28 февруари, делото беше отложено по настояване на адвокатите на обвиняемия заради обемната документация. Сред доказателствата имало много видео и аудио записи, с които те не били запознати.

Тезата на защитата на Спасески в началото на процеса е, че престъплението не е от омраза. Адвокатите на обвиняемия, обаче, не посочват какви са мотивите за побоя.

Делото тече на фона на решенията на властите в Република Северна Македония да заличат българските клубове в Битоля и в Охрид заради имената им - "Иван Михайлов" и "Цар Борис Трети".

Вчера стана ясно, че срещу председателя на българския клуб в Битоля Люпчо Георгиевски е образувано наказателно дело, защото е възхвалявал делото на Иван Михайлов във Фейсбук.

Междувременно гражданин на Битоля замаза с черна боя надписът с името на клуба в Битоля. Заповедите за заличаване на двата български клуба се обжалват в съда.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук